Каримански атакува финансовия министър

19:56, 16 апр 22 / Политика 25 1485 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Любомир Каримански от „Има такъв народ“, който вчера не получи подкрепата на парламента като кандидат за управител на БНБ, атакува с пост във Facebook финансовия министър Асен Василев, който е сред лидерите на „Продължаваме промяната“ - формацията, която не подкрепи кандидатурата му. 

Има ли фиктивно плащане с подписа на Каримански?

Как се промениха средствата на фискалния резерв (от действията на Министерството на финансите) по депозити в Българска народна банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само факти!“, написа Каримански и илюстрира поста си с фотокопия от отчетите на БНБ за седмичните баланси на управление „Емисионно“.

От негос става ясно, че в графата „Задължения към правителството и бюджетни организации“, към 25 февруари т. г. сумата е над 9 млрд.лв, за да падне до 4.7 млрд.лв на 8 април.

Не чух аргументи срещу Каримански, други правят задкулисни договорки

Реакцията на премиера и финансовото министерство

В задочен отговор на Каримански в Битоля пред журналисти премиерът Кирил Петков заяви: Имаме ясен бюджет, ясни разходи, всичко е прозрачно. Не би трябвало да има за никого изненади. Вървим по план, по бюджет, не сме излезли никъде от никакви рамки. За да се финансира дефицитът - това е въпрос на правилното време, правилните пазари, правилните лихвени проценти, това го оставям на министъра на финансите да реши“, каза той, цитиран от „Дневник“.

Реакция дойде и от пресцентъра на министерството на финансите откъдето обявиха, че резервът е намалял, защото е платен стар дълг, дадени са компенсации за вода и пари на пенсионерите за Великден. Очаква се другата седмица резервът да е 8.2 млрд. лв., уточняват от пресцентъра.

Както е известно управляващата коалиция не успя да се обедини около една кандидатура за шеф на БНБ. Номинирани бяха двама души - Андрей Гюров от Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от Има такъв народ“. Миналата седмица Гюров оттегли кандидатурата си, като призова и Каримански да направи същото, за да търси нова, приемлива за всички партии в коалицията кандидатура.

Въпреки предварително заявената позиция на Продължаваме промяната", БСП и Демократична България“ от Има такъв народ“ предложиха за одобрение от парламента кандидатурата на Каримански. Той обаче не беше избран, след като в подкрепа на Каримански бяха единствено собствената му партия и ДПС, а гласовете им бяха недостатъчни.

Междувременно днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че конфликтът, който възникна в коалицията покрай избора на управител на БНБ, ще спъне актуализацията на бюджета, когато той стигне до бюджетната комисия, оглавявана от Любомир Каримански, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама