Патриарх Неофит призова за мир и край на войната в Украйна

12:18, 17 апр 22 25 1340 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Празнуваме Цветница! Празникът се отбелязва една седмица преди Великден в неделята след Лазаровден. Познат е още като върбова или палмова неделя.

В храм Свети Александър Невски беше отслужена празнична литургия. Тя беше отслужена от Негово светейшество патриарх Неофит, а Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското слово.

Празнуваме Цветница

В него беше спомената и братоубийствената война в братска православна Украйна. В словото беше отбелязано, че това е една ужасна трагедия, с която всички ние живеем и която съпреживяваме като братя по вяра и род на страдащите от нея.

Патриарх Неофит призова за прекратяване на войната в Украйна и предотвратяване на смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, предаде БГНЕС. В словото си по случай Цветница патриарх Неофит заяви: „Нека стремежът ни към тази Светлина, която мракът не може да обземе и която е Самият Господ Иисус Христос (срв. Иоан 1:5), заедно с вярата ни в тържеството на доброто и на живота, да ни крепят и да ни дават сили пред лицето на всяко зло и особено на това, на което заедно с целия свят сме свидетели вече два месеца – братоубийствената война в братска православна Украйна – една ужасна трагедия, с която всички ние живеем и която съпреживяваме като братя по вяра и род на страдащите от нея“.

Папата осъди жестокостта на войната в месата си за Великден

Нека горещо молим Господ Иисус Христос, който, като невинен, преживя заради всички нас страдания и най-страшната смърт, да смекчи сърцата на тези, в чиято власт е да прекратят войната и смъртта на хилядите ѝ невинни жертви, да дарува мир и блага воля между всички православни народи и по целия свят. Нека неговата милост да покрие всеки грях и да насочи сърцата на всички човеци към смирение и покаяние. Благодатта и мирът на Господа нашего Иисуса Христа да бъдат всички нас“, каза той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама