Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците от „Царевна“

19:46, 17 апр 22 25 1534 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба „Царевна“, заяви в ефира на БНТ заместник–министърът на отбраната Йордан Божилов.

Моряците от „Царевна” се прибират по Великден

Припомняме, че в четвъртък 15 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома. По собствено желание на борда обаче останаха двама украинци и трима българи, сред които и капитанът на кораба. В същото време в медиите започна да се появява противоречива информация кой всъщност е помогнал за спасяването им. 

Това, което се появи в медиите, за една героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно. Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безопасно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме“, каза Йордан Божилов.

По думите му има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна.

Моряците от „Царевна“ слезли с бяло знаме

Какво се случва с другия блокиран български кораб - „Рожен“?

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - „Рожен“, тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски.

Зам-министърът посочи, че е трудно да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия. Той коментира и потъването на военния крайцер „Москва“: „Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете“.

На въпрос дали България практически участва във въоръжаването на Украйна чрез европейския фонд за подпомагане на отбраната на страната, както твърдят от БСП, Божилов отговори: Този фонд не финансира самото закупуване или предоставяне на оръжие. Ако държавите вземат национално решение за предоставяне на оръжие, тяхната вноска в този фонд съответно ще бъде намалявана. Този фонд не е създаден директно да финансира въоръжаване, неговата идея е да стимулира държавите да вземат това решение“.

„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

България разговаря с редица държави за поддръжката на МиГ-29

МО разговаря с редица държави както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, така и за евентуалното им заместване с други самолети, които да попълнят потенциалните липси до пристигането на първите F-16 у нас.

Разговаряме с държави, които имат F-16. Има различни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да защитава българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко варианта и те не се изчерпват само до Полша“, заяви Йордан Божилов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама