Областният управител спря преименуването заради войната в Украйна

12:46, 18 апр 22 25 1619 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Областният управител на София Иван Кючуков се обяви против алеята „Героите на Украйна“ пред руското посолство. Това става ясно от съобщение на областната администрация.

Кючуков, който е от квотата на „Има такъв народ“, е върнал решенията, с които общинските съветници решиха да покажат солидарност с Украйна заради продължаващата близо два месеца война там. Съветниците гласуваха знамето на Украйна да бъде издигнато пред административната сграда на Столична община до прекратяване на войната, а две места в столицата в близост до руското посолство да бъдат преименувани и така да създадат алеята „Героите на Украйна“ и „Площад Борис Немцов“.

Руското посолство вече е съсед с алея „Героите на Украйна“

Според Кючуков решенията на столичните съветници са незаконосъобразни. От областната администрация посочват, че са „допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове“, без обаче да обясняват какви точно са нарушенията.

Областният управител посочва, че е получил стотици сигнали на граждани срещу издигането на украинското знаме и новите имена на алеята и площада, предаде Mediapool. Публично срещу преименуването се обявиха общинските съветници от БСП, които се заканиха да оспорят взетите решения.

Да си върне ли столичното училище „Максим Горки” старото име?

Според Закона за местното самоуправление и местната администрация областният управител упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети и може да върне актовете за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния административен съд.

Оспорването спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове, освен ако съдът постанови друго, припомня БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 13:09, 18 апр 22

Достоен човек!

2 Анонимен 00:03, 19 апр 22

Курвите ще свършат,на руските курви в България...мисия невъзможна.Един чиновник...който никой не е избирал никъде и за нищо..ще се ебава с решенията на хора,избрани от населението на столицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама