Цветанов: При закриването на спецправосъдието има повече емоция, отколкото разум

18:56, 18 апр 22 / Политика 25 1484 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Очаквах да има смислен дебат при закриването на Специализираните съд и прокуратура. Ако някой си беше направил труда да прочете хронологично как и защо се създаде този съд, можеше да се запознае с всички констатации и препоръки на ЕК, свързани с механизма на оценка за напредъка на страната ни. Това заяви в ефира на bTV председателят на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Проблемът, който ще възникне след закриването им, е че, когато имаме организирана престъпност и няколко апелативни съдилища, тогава трябва да видим кой ще бъде водещият съд и кой ще работи по тази специализация, придобита досега в спецсъда и спецпрокуратурата“, обясни той.

По думите на Цветанов е трябвало да се подходи много по-аргументирано и по-обективно.

Закриха окончателно спецструктурите

Да се направи реален задълбочен анализ, за да се види каква е ефективността, защото в момента има повече емоция, отколкото разум във всичко, което се предприе“, заяви още той.

Припомняме, че от третия опит Народното събрание успя окончателно да закрие специализираните съдилища и прокуратури. Бяха премахнати още кадровите и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори. Решението на парламента е първият значим политически успех на управляващата четворна коалиция, която дойде на власт със солидни заявки за съдебна реформа. Една от тях бе за закриване на спецправосъдието.

Мнозинство за това имаше още в 45-я и 46-я парламент, но не достигнаха време и желание това да стане факт.


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама