Нека скоростта ви радва, но без риск

17:30, 19 апр 22 25 1673 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всеки ще се съгласи, че каската за мотор е важна част от цялостната мотоциклетна екипировка. В сравнение с другите елементи на мотоциклетната екипировка, каската е може би с най-голяма важност, тъй като тя може да спаси живота ни в случай на пътен инцидент.

Има различни видове каски в зависимост от вида мотор, за който са предназначени. Без значение какъв тип каска си търсим, важно е тя да бъде от доверена марка, което да гарантира нейното високо качество и надеждност. Една от тези марки е AGV, която е сред топ производителите на качествени мото каски в света.

Какво представляват agv каските?

Снимка: Wikipedia

AGV каските са дело на италианския производител Amisano Gino Valenza. Марката AGV е спечелила своята популярност по света като производител на богата гама от висококачествени каски. Марката е основана през 1947 г. от Джино Амизано. От 2007 г. AGV се явява дъщерна фирма на Dainese, a през 2019 г. компанията Investcorp закупува Dainese, която и понстоящем е нейно притежание.

Успехът на италианската марка на пазара за мотоциклетни каски се дължи на непрекъснатите й технологични разработки с цел подобрение на качеството и нивото на безопасност на мото каските й в съответствие с приетите международни стандарти за качество и безопасност.

На пазара можете да откриете различни разновидности AGV каски - full face, дуал спорт, турър, ендуро, офроуд, модуларни, които се характеризират с отлично качество, издръжливост и високо ниво на защита.

Представяме ви някои видове каски за мотоциклет и техните особености и предимства:

Какви видове мотоциклетни каски има на пазара и кои са техните характеристики?

Снимка: Pixabay 

Full face каски (интегрални)

Характерно за full face каските от затворен тип е, че осигуряват по-голяма защита за областта на тила и брадичката за разлика например от каските от отворен тип.

При аеродинамичната им форма брадичката е по-висока в сравнение с останалите видове каски. Друга разлика между full face каските и останалите видове каски е позицията на повдигача на визьора, който при затворените каски е разположен в по-горна точка.

Този тип каски са подходящи за притежателите на пистови мотори, които обичат високоскоростното каране и се нуждаят от каска предлагаща оптимална защита. Дизайнът отговаря на нуждата от леко приведена позиция на тялото при каране на пистов мотор.

Освен високото ниво на защита за цялата глава, друго основно предимство на затворените каски, е аеродинамичната форма, която е създадена така, че да устоява на силно съпротивление и вятър, както и да предпазва отлично лицето на моториста от дъжд, сняг и прах по време на каране.

Modular каски (Модуларни/отварящи се)

Снимка: Pixabay 

Модуларните каски познати също като (flip up) обединяват предимствата на отворения и затворения тип каски. Докато сме на мотора можем да ги носим отворени или затворени в зависимост от скоростта, с която караме, както и личното предпочитание за удобство и ниво на защита на лицето.

Поради тази тяхна универсалност и добрата видимост, която предлагат, те са предпочитана опция за притежателите на круизър и турър мотори, които обичат дългите мото пътешествия.

При карането на мотоциклети от този тип стойката на тялото е изправена и съответно на този факт се базира и дизайнът на тези каски. Позицията на брадичката е по-ниска, има два визьора, както и допълнителни механизми, които правят модуларната каска мултифункционална.

Недостатък на модуларните каски е, че са с малко по-голямо тегло от каските от затворен тип, поради отварящата им се част. А също така и предоставят по-малка защита за лицето, когато са в отворено състояние.

Също така в сравнение със затворните каски те предоставят по-малка защита от атмосферното влияние, което включва вятър, дъжд, прах, камъчета или насекоми по време на каране, както и не предлагат добра шумоизолация.

Ендуро каски (Dual sport)

Снимка: Pixabay 

Ендуро каските съчетават качествата на затворените каски full face и тези на каските за мотокрос. По своя дизайн, който включва аеродинамична козирка и издължена конструкция в областта на брадата, те наподобяват офроуд каските. Визьорите им обаче по дизайн наподобяват визьорите на затворените каски.

Дизайнът на ендуро каските ги прави подходящи както за градско каране, така и за каране по офроуд терени.

Снимка: Pixabay 

Едно от предимствата им е, че предлагат отлично проветрение, както и фактът, че козирките им остават стабилни при развиване на висока скорост. В сравнение с каските за мотокрос каските тип ендуро се характеризират с добро ниво на шумоизолация, но пък от друга страна не предлагат същото ниво на шумоизолиране, както затворените full face каски.

*Платено съдържание

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама