Кой пише речите на Зеленски?

11:51, 19 апр 22 25 1710 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Статията е препечатана от британския „The Guardian“ под заглавие „Как екипът от телевизионни сценаристи на Зеленски помага посланието му за победа да достигне до хората“. Преводът е на ОffNews.

В 50-ия ден от руската инвазия Володимир Зеленски направи своето нощно обръщение към украинския народ. Владимир Путин уверено очакваше да превземе Украйна след пет дни, каза Зеленски, застанал пред президентската неокласическа административна сграда в центъра на Киев. Сега Путин „се сприятелява с реалността“, добави той, възхвалявайки смелостта и твърдостта на своите граждани.

Руските сили започнаха битката за Донбас

По време на речта си украинският президент направи отправка и към крайцера „Москва“, за който Украйна твърди, че е потънал след удара на двете ракети „Нептун“. Военният кораб се превърна в меме и символ на националната съпротива, след като украинските войници от Змийския остров в Черно море още в началото на конфликта се обърнаха към руснаците с „н*******е си го“.

Зеленски избягваше псувните. Той похвали онези, които „показаха, че руските кораби могат“ – драматична пауза – „ да отидат на дъното на морето“. Той също така отдаде почит на мъжете и жените, които са прогонили руските войски от север, спрели са ги на юг и героично са защитили Мариупол. Както обикновено, той завърши речта си със: „Слава на Украйна“.

Зеленски заплаши с прекратяване на мирните преговори

На бойното поле късметът на Украйна е разнопосочен. Въоръжените части на Русия бяха принудени да се изтеглят от района на Киев, след като не успяха да превземат столицата. Но те отбелязаха значителен напредък покрай Азовско море, прокарвайки сухопътен коридор от Крим до контролираната от сепаратистите територия на изток, където руската офанзива е неизбежна.

На информационния фронт обаче Украйна демонстрира майсторски послания. Речите на Зеленски към народа му, обръщенията му към чуждите парламенти осигуриха международна подкрепа за страната и укрепиха морала на местно ниво. Те бяха завладяващи за гледане, един неподправен видео блог в реално време от кървавата фронтова линия на Европа.

Техният автор е 38-годишен бивш журналист и политически анализатор, с по-малко от 200 последователи в Twitter. В интервю през WhatsApp Дмитро Литвин разказа пред The Observer идеите, които стоят зад речите на Зеленски: „Президентът винаги знае какво иска да каже и как да го каже“.

„В речите най-важни са емоциите. И разбира се, президентът е автор на емоции и на логиката на думите. Другите световни лидери трябва да се научат как да го правят“, добави той. С други думи, те биха могли да подражават на комбинацията от откровеност и емоционална сила на Зеленски.

Литвин е част от вътрешния кръг на президента. Той и колегите му от първите дни на инвазията живеят и работят в Банкова - украинския еквивалент на Белия дом или Даунинг стрийт. Някогашен колумнист на седмичното информационно списание „Левий берег“, кръстено на левия бряг на река Днепър, Литвин не иска да разкаже повече. „Обикновено не коментирам тази тема“, заяви той.

Сергей Лешченко, друг бивш журналист, превърнал се във военен съветник на Зеленски, описва Литвин като литературен и артистичен помощник: „Той всеки ден събира идеите на президента. Работи като колекционер на мисли или чувства. Един ден темата може да бъде варварството на руските войници, а на следващия - спешната нужда на Украйна от отбранителни оръжия“.

От известно време Литвин е в центъра на украинската политика. Той е бил политически анализатор в „Слуга на народа, политическата партия на Зеленски, и отявлен противник на Петро Порошенко, предшественикът на Зеленски на президентския пост. Един от бившите му колеги заяви, че нападките на Литвин срещу ръководството на страната след 2014 г. след проевропейското въстание на Майдана са разцепили украинското общество. „Аз не съм му фен. Но той е умен“, добавя Лешченко.

В началото на войната Литвин пише във Facebook и прави няколко проницателни извода за Путин: „Въображението му е бедно, затова той винаги отразява нещо като огледало... Ние трябва да разберем, че обективната реалност не контролира Путин. Западните санкции няма да го засегнат. Той търси изолация. Неумолимата цел на Путин е да промени държавата и „политическата реалност“ в Украйна“, пише Литвин.

Методът на Литвин определено работи. Проучванията показват, че 95% от украинците вярват, че страната им може да се справи с инвазията на Русия, въпреки че Киев не разполага с достатъчно танкове, войски и авиация. 78% смятат, че Украйна се движи в правилната посока. Рейтингът на Зеленски, който в началото на февруари не беше висок, се покачи до небето.

Зеленски: Украинците ще приемат мира въпреки ужасите

Орисия Лутцевич, мениджър на украинския форум за външна политика Chatham House, заяви, че предишната кариера на Зеленски като актьор и комик е ключова за успеха му. Зрителите са свикнали да го виждат в различни роли по телевизията и затова са били в състояние да го приемат като „главнокомандващ с тениска“ - постижение, което се изплъзва на по-конвенционалните политици.

Те знаят, че той може да променя. Той е като метаморфозата Зеленски“, казва тя. „Той е съвременен държавник, дошъл от сферата на развлеченията. Той е в стихията си. Хората около него разбират силата на разказа по време на война. След ужасите на Буча е важно да имаш галванизираща история. Потъването на „Москва“ е мощен символ“, добавя тя

По думите на Лутцевич Зеленски и неговите помощници са създали чувство за историческа мисия, което свързва настоящата борба на Украйна с предишните битки срещу Москва. Те също така са добре запознати с попкултурата, представяйки войната като „светлина срещу мрак“. В тази драма в стил „Властелинът на пръстените“ руските войници бяха „орки“, а Путин - невидимият Саурон.

Много от съветниците на Зеленски идват от сферата на телевизията и са работили с него в „Квартал - 95“, неговото продуцентско студио. Техните опити да спечелят глобална подкрепа са подпомогнати от ясния характер на руската инвазия. Украйна е жертвата. Тя се бори за оцеляване. Това превръща Зеленски в лидер на това, което политологът Иван Кръстев нарича „романтично съзвездие“.

Зеленски е спокоен пред камерата, независимо дали говори пред своя телефон или се обръща към гражданите от някой бункер. Той се опитва да се отличи от своите предци, давайки дълги пресконференции. Луцевич смята, че ежедневните му речи „резонират добре“.

Освен това те са перфектно адаптирани към определена аудитория. В обръщение към Камарата на общините на 13-ия ден от инвазията Зеленски сравнява борбата на Украйна срещу Русия с тази на Великобритания срещу Хитлер. „Ще се борим докрай, в морето, във въздуха. Ще продължим да се борим за нашата земя, независимо от цената... Ще се борим в горите, в полетата, на брега, по улиците“.

Зеленски свързва своята реторика с конкретни искания. Той призова на Украйна да бъдат предоставени противовъздушни системи, изтребители, танкове и бронирани машини. Поиска допълнителни санкции срещу Москва, включително пълно петролно ембарго.

Игор Тодоров, професор по международни отношения в университета в Ужгород, Западна Украйна, каза, че Зеленски може да бъде емоционален и недипломатичен. Ранното му президентство често приличаше на „Слуга на народа“ - хитовия украински телевизионен ситком, в който Зеленски играеше учител по история, който случайно става президент. Войната променя Зеленски, както и Сталин през 1941 г.“, отбеляза професорът. 

Зеленски реагира добре на ситуацията. Много хора, които не гласуваха за него преди две години, признават това“, посочи Тодоров, като добави, че съпругата на президента, Елена, има голяма заслуга за страстния тон на обръщенията му, както и че други хора също са участвали, включително Юрий Костюк, един от сценаристите на сериала „Слуга на народа“.

И така, Зеленски ли е украинският отговор на Чърчил? „Да сравняваме Зеленски с култа към Уинстън е прекалено“, смята Тодоров.  Луцевич се съгласи. „Чърчил е бил много по-харизматичен и егоистичен“, казва тя. „Но Зеленски е доста ефективен“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама