Решаващ ТВ дебат между Макрон и Льо Пен преди балотажа

10:35, 20 апр 22 / Свят 25 1488 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кандидат-президентите на Франция Еманюел Макрон и Марин льо Пен се изправят на решаващ телевизионен дебат преди балотажа в неделя. Двамата за втори път са един срещу друг след изборите преди пет години.

Телевизионният подиум от 1000 кв. м е готов за последния словесен двубой между Еманюел Макрон и Марин льо Пен. По жребий се пада на крайнодясната претендентка да започне дебата с темата за покупателната способност, а настоящият президент да има последната дума. По двайсет минути са отредени за международната политика, Европа, сигурността, имиграцията, образованието, екологията. 

Марин льо Пен, която на изборите преди пет години се провали напълно в дебата срещу Макрон, се готви за силен реванш. Очаква се тя да бъде по-умерена и да залага на социалните теми, като атакува Макрон за слабостите в президентския му мандат, докато той се готви да обори програмата ѝ и особено руските ѝ връзки и близостта с президента Путин преди войната, предаде БНР. 

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж

Проучванията показват преднина за Макрон, но ако преди пет години той победи убедително с 66%, контекстът днес е различен, а социалното недоволство тегне върху вота, от който зависи бъдещето на Франция. 

Според последни проучвания преди неделния вот разликата между двамата кандидат се увеличава в полза на Макрон.

Проучване на Ipsos показа, че Макрон печели 56,5% от гласовете, което е с половин процентен пункт повече от резултати на същата агенция от миналия петък и с 3,5 пункта повече спрямо 53% при проучване на 8-и април - два дни преди гласуването на първия тур, в който Макрон и крайнодесният кандидат Льо Пен се класираха за балотажа.

Проучване на Opinionway пък сочи, че за Макрон биха гласували 56%, което е с два процентни пункта повече от аналогично проучване в петък (15-и април).

Вчерашно проучване на IFOP-Fiducial отчете, че за Макрон биха гласували на балотажа 55% от избирателите, а проучване на Elabe за BFMTV дава на настоящия президент 54,5% от вота. Според същото проучване 42% от далите гласа си на първия тур за крайно левия кандидат Меленшон са готови да гласуват за Маркон тази неделя, което е със 7% повече, отколкото според аналогично проучване миналата седмица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама