Кулеба към Радев: Ако с Русия сме братя, то сме като Каин и Авел

11:35, 20 апр 22 / Политика 25 2456 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Призоваваме тази безсмислена, братоубийствена война, между два братски, славянски народа, да спре възможно по-бързо и да търсим начини всички заедно, в рамките на ЕС, по-бързо да възстановим Украйна. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата му с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Думите му обаче провокираха украинския първи дипломат да направи уточнение, че украинците и руснаците вече не са братски народи, а ако се наричат така, то значи са като Каин и Авел. В Библията те са децата на Адам и Ева, но Каин убива брат си Авел поради завист.

„След като Русия нападна Украйна, аз съм напълно съгласен с Вас, че извършителите на тези престъпления трябва да бъдат наказани. След техните действия (бел. ред. - на руските сили) малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братя. Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат много повече основания да се наричат братски народи. Особено след тази искрена подкрепа, която Вие и министрите на България оказахте на Украйна“, отбеляза Кулеба. 

Кулеба: Тази Русия не заслужава съчувствие

По време на срещата Румен Радев увери, че България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на възможностите си. Той напомни, че още в първите часове на войната страната ни, на най-високо политическо ниво, е осъдила агресията на Руската федерация към Украйна. Ние застанахме заедно с нашите партньори от НАТО и съюзници от ЕС в решителна защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите граници на страната“, посочи държавният глава. По думите му болшинството президенти от формата B9 са изготвили декларация за по-бързо приемане на Украйна в ЕС

Той изрази надежда, че украинската страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани и на българското национална малцинство. „Особено сме загрижени и следим с тревога развитието на бойните действия и растящия брой цивилни жертви. Призоваваме за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната, и най-строго наказване на всички извършители. Особено сме загрижени за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население, в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора“, подчерта президентът.

Румен Радев каза още, че страната ни има пълна готовност да продължи програмата, започната през 2014 г. и прекъсната поради ковид кризата, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи у нас. Той отбеляза, че очаква двете правителства по най-бързия начин да възстановят тази програма.

Държавният глава не пропусна да отбележи и усилията, които страната ни полага за украинските бежанци. От своя страна външният министър на Украйна благодари за оказаната помощ и подкрепа, като подчерта, че те не остават незабелязани. 

Искам да благодаря, че още в първите дни на войната, позицията на България е принципна. Особено сме развълнувани от начина, по който приемате украинските бежанци. Разбира се, силно се надявам, че те ще се завърнат след края на войната, но след такова гостоприемно посрещане, вярвам, че някои ще пожелаят да останат тук. Ние оценяваме позицията на България и присъединяването ѝ към някои от европейските санкции. И разбираме, че това уврежда някои ваши основни, икономически интереси. Също така смятам, че в интерес и на Украйна и на България е регионът на Черно море, да бъде регион на процъфтяване, а не на война. В тази връзка трябва да продължим със санкциите към Русия, за да спрем нейната агресия“, изтъкна Дмитро Кулеба. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама