Александър Сиди предизвика македонка на дебат

12:20, 20 апр 22 / Политика 25 1286 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Александър Сиди от ВМРО-БНД предизвиква на дебат Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ. „Да сложим на масата историческите карти“, призова той.

Г-да политичари в Скопие, колкото повече бягате от корените си, толкова повече се отдалечавате от Брюксел“, посочи още съпредседателят на ВМРО-БНД, наследник на идеалите на забранената от комунистическия режим Организация на Ванчо Михайлов, Тодор Александров, Гоце Делчев, на всички безстрашни войводи, на всички българи – мъже и жени, дали живота си за българския идеал Македония, съобщиха от ВМРО.

„Днес прочетох бурната реакция на моята колежка от Северна Македония Рашела Мизрахи по повод откриването на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Прочетох низ от лъжи и манипулации, как Иван Михайлов бил фашист, българите били фашисти, прочетох множество квалификации и открит език на омразата“, написа Сиди във Facebook.

„Българската делегация в Битоля събуди духове от миналото“

Toй напомня на Мизрахи, че и двамата са политици, и двамата са от партии, носещи името ВМРО, ръководена от Иван Михайлов, и двамата са с еврейски корени. А заслугата на Организацията е исторически безспорна за спасяването на българските евреи. Сиди подчертава, че именно поради това той не приема лъжите и манипулациите по темата и счита за най-честно и достойно двамата с неговата колега от скопския парламент да направят публичен дебат в Скопие по темата.

Да поговорим искрено пред хората с факти и аргументи, а не с лъжи и манипулации за това кои са фашисти, кои са комунисти и какво е ВМРО. Хайде, г-жо Мизрахи, да запознаем македонската публика с истината, защото знаете старата българска поговорка: „На лъжата краката са къси“. Ако не разбирате български поговорки, то да Ви кажа една еврейска: „Полуистината е пълна лъжа“, казва още той.

Това предизвикателство идва в момент, в който министър-председателят на РС Македония Димитър Ковачевски пък направи агресивно обръщение, в което обяви посещението на българската делегация в Битоля на 16 април като „провокация“ и обвини българската страна в подстрекаване на език на омразата от другата страна на границата.

Ние от ВМРО категорично не приемаме подобни изказвания и то от страна на вишестоящи политици в Скопие. За нас това е поредната обида и демонстрация на неуважение към институциите в България.

И не, г-да политичари, няма да спрем да се връщаме към миналото. Това не е просто минало, а това е нашата история, платена с кръвта на дедите ни! И колкото и да се опитвате да изкарате Иван Михайлов и всички нас, вашите исторически предци и сънародници, фашисти, колкото повече бягате от корените си, толкова повече се отдалечавате от Брюксел. Картонените кули, които изграждате пред събратята ни от другата страна на границата, вече се рушат“, посочи той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама