Нов руски сериал обвинява ЦРУ за аварията в Чернобил

20:10, 20 апр 22 / Любопитно 25 2195 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американски шпионин е причина за аварията в Чернобил. Такъв е сюжетът на новия сериал, посветен на атомната централа, който тръгва от днес в Русия, съобщи „Площад Славейков“, като се позова на портала „Яндекс.Култура“.

Руската стриймингова компания Wink започва да излъчва 12-серийния шпионски сериал, създаден специално за нея и одобрен от държавната компания „Ростелеком“.

Създателите на сериала – сценаристът Валентин Спиридонов и режисьорът Алексей Мурадов – твърдят, че в основата на сюжета стоят реални събития. В тази версия на „Чернобил“ една от главните роли се изпълнява от дъщерята на Никита Михалков – Наталия.

„Трагедията в Чернобил се намира в центъра на вниманието на кинематографисти и телевизионери вече повече от 33 години. Авторите на новия исторически сериал предлагат своя версия на събитията в жанра на шпионско криминале. На чуждестранни разузнавачи е възложено да провалят процеса на разведряване и преговорите между СССР и САЩ за разоръжаване. Но политическата целесъобразност не позволява да бъде завършено разследването и героите да бъдат назовани с истинските им имена. В сериала има много сюжетни линии, но в центъра му е необикновеният героизъм на обикновените хора, които са предотвратили разрастването на аварията и най-тежките последствия, които биха могли да поразят цяла Европа“, разказва за филма директорът по „съдържателната политика“ на държавната компания „Ростелеком“ Александър Косарим.

Сюжетът на новия телевизионен вариант е разказан в рекламното представяне на сериала. Пролетта на 1986 г. КГБ научава, че чуждестранни служби са засилили интереса си към Чернобилската АЕЦ. В Припят пристига военният контраразузнавач Андрей Николаев (Игор Петренко), който трябва да открие и разобличи американски шпионин. Опитният сътрудник на ЦРУ Албърт Ленц (Дмитрий Улянов) се оказва твърде близо до централата на 25 април, а в ранните часове на 26-и става една от най-страшните аварии в историята на атомната енергетика. Била ли е тя в резултат на диверсия или не? Какви връзки е имал Ленц сред персонала на атомната
електростанция и как ги е използвал?

„Мъчителен“ анализ тече на фона на героичните усилия на спасителите, които се опитват да спрат радиоактивното заразяване. Лична заповед на Горбачов спира разследването, но контраразузнавачът Николаев продължава сам да търси истината. Ще я открие едва след много години…

Сериалът "Чернобил" получи седем награди за телевизионно майсторство

Сериалът идва като отговор на мини поредицата на HBO „Чернобил“ от 2019 г., която постигна шумен успех върна интереса към темата за Чернобилската катастрофа сред руските режисьори. През 2019 г. Москва обвинява създателите на американско-британската копродукция в пропаганда, манипулации и грубо пренебрегване на историческата истина.

В отговор на тази „отлично заснета лъжа“ почти едновременно бяха обявени два руски проекта. Едният от тях - сериалът, който тръгва тази вечер, и пълнометражният филм на Данила Козловски, който излезе по кината преди година, но бе определен за „по-холивудски“ и от продукцията на НВО.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама