СЕМ с нов шеф, въпреки изтичащия мандат на повечето членове

11:59, 21 апр 22 25 1340 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С 4 гласа „за“ и един „против“ Соня Момчилова беше избрана за председател на Съвета за електронни медии.  

Против гласува Розита Еленова, която предложи Момчилова да бъде избрана за временно изпълняваща длъжността. Аргументът ѝ беше, че в края на април изтичат мандатите на трима членове на СЕМ - двама от парламентарната квота и един от президентската, пише БНР.

Мандатът на досегашната шефка Бетина Жотева като член на СЕМ изтича на 27 април, а като председател на СЕМ на 9 май. Именно така се мотивира изборът на нов председател. На практика избраният председател ще има мандат една година, като това е изрично разписано в чл. 31, ал. 1 от Закона за радио и телевизия.

ИТН се отказа от член в СЕМ, трима са номинирани

До дни - на 27 април, изтичат мандатите на останалите 3-ма членове на СЕМ, сред които влиза самата Бетина Жотева, Розита Еленова (издигната през 2016 г. от Българския демократичен център) и София Владимирова (предложена от ГЕРБ през 2016 г).

В момента тече нова процедура за обновяване на състава на медийния регулатор. Именно в четвъртък предстои изслушване пред парламентарната комисия по култура и медии на номинираните за нови членове на регулатора. Това са от „Продължаваме промяната” - Симона Велева, „Демократична България” - Пролет Велкова, и от „Възраждане” - Тодор Беленски.

Самата Бетина Жотева е от президентската квота, но е назначена от бившия президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Нейният мандат изтича през май и президентът Румен Радев ще трябва да назначи нов член от неговата квота, припомня Mediapool.

Миналият уикенд Жотева посочи пред Нова телевизия посочи, че Законът за радио и телевизия ѝ забранява за 2 години напред да работи като журналист и смята, че това трябва да се промени.

Коя е Соня Момчилова?

Соня Момчилова има над 30 годишен опит в сферата на журналистиката и медиите. От 1991 до 2000 г. работи в различни телевизионни формати на Българската национална телевизия като репортер, редактор и продуцент. Създател и водещ е на радио и телевизионни предавания в частни медии. Автор и преводач на книги за деца и възрастни.

Има десетки публикации в различни електронни и печатни издания. Соня Момчилова е специализирала връзки с обществеността и комуникации във Великобритания, Нидерландия, САЩ и Белгия в периода 2001-2006 година.

Соня Момчилова е била директор на пресцентъра на Министерство на правосъдието, директор на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, директор на пресцентъра на Министерство на транспорта и комуникациите.

В края на септември миналата година КПКОНПИ обяви Момчилова в несъвместимост с длъжността. Към датата на подписване на указа за назначаването ѝ Момчилова е била едноличен собственик на капитала на търговско дружество, установила проверката. По закон за членове на СЕМ не могат да имат такова качество. Три дни по-късно Момчилова е прехвърлила дяловете си на друг човек. Малко по-късно е подписала и декларация, че отговаря на изискванията за поста. Данните бяха изпратени на президента Румен Радев, за да предприеме необходимите действия по компетентност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама