Пендаровски обвини Радев в лъжа

14:42, 21 апр 22 / Свят 25 1577 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има потвърдени исторически факти, които не оспорва и българската историография, че Ванчо Михайлов е бил сътрудник на Хитлер. Това заяви днес президентът на РС Македония Стево Пендаровски, коментирайки изявлението на президента на България Румен Радев за Иван Михайлов и фашизма.

„През 1944 г. той идва в Скопие по инструкция на Хитлер в опит да създаде независима македонска държава и след като не получава подкрепа от местното население, докладва на шефа си в Берлин, че това не е възможно. Само това е достатъчно да го определи като фашист, нацист. Ако си последовател на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистка идеология за постигане на собствени политически цели, пак си нацист. В противен случай бихме говорили за военнопрестъпник. Ние не казваме, че е бил такъв, а че безспорно е бил последовател и е използвал услугите на фашисткия режим в Берлин по онова време”, подчерта Пендаровски.

Вихрещата се антибългарска идеология в РСМ ги спъва за ЕС

Изказването му бе по повод изявлението на българския президент Румен Радев, че след установяването на югославската диктатура в Македония десетки хиляди хора са изпратени и убити в концентрационни лагери.

Според Пендаровски това е лъжа, която се повтаря с политическа цел. „Няма нито един достоверен исторически източник, който да потвърди, че по онова време 10 000 души са били в концентрационни лагери в Македония. Нито един – нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. Нещо, което може да се вмести в определението за концентрационен лагер по времето на бивша Югославия, е съществувало единствено на Голи Оток в днешна Хърватия. На територията на Македония никога не е имало концентрационни лагери – нито тогава, нито днес. Бройката от уж 10 000 убити е лъжа, голословие за политически цели”, заяви Пендаровски, пише БГНЕС.

Позицията на македонската държава е, че трябва двете страни да се концентрират върху реалните критерии за приемане в ЕС, а не да се дава предимство на решаването на исторически въпроси.

„Ако се фокусираме основно върху решаването на историческите противоречия, никога няма да се договорим. Ако се концентрираме върху реалните критерии за членство в ЕС – върховенство на правото, борба с корупцията, човешки права и свободи, можем много бързо да дойдем до взаимноприемливо решение. Ако говорим дали в ХI век Самуил е бил българин, македонец, арменец и т.н., никога няма да се споразумеем. Историята е за историците. Аз, колегата Радев, всички ние не сме избрани на избори, за да решаваме кой с каква националност е бил по време на Самуиловото царство. Ние сме избрани от гражданите да решаваме сегашните проблеми“, посочи той.

Относно вписването на българите в Конституцията Пендаровски заяви, че има политическа воля, но остава въпросът кога трябва да се направи това и каква е гаранцията, че по-нататък някое бъдещо българско правителство няма да поиска повторна промяна на конституцията или да постави други политически въпроси. Според него най-подходяща за този случай е формулировката от Преспанското споразумение.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама