Карнавалът в Рио де Жанейро се завърна

20:10, 21 апр 22 / Любопитно 25 1686 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

С много самба и пищни тържества по улиците откриха карнавала в Рио де Жанейро

Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес връчи символично ключа на града на карнавалния крал Момо. Така самбодромът отново завибрира в ритъма на ударните инструменти с хиляди танцьори с блестящи костюми и платформи, високи колкото жилищни сгради, пише „Дейли Мейл“.

Отменят карнавала в Рио де Жанейро

Припомняме, че карнавалът в Рио де Жанейро се завръща след прекъсване от две години, съобщи АФП. Празникът беше отменен през 2021 г., когато COVID-19 взимаше по няколкостотин жертви дневно в Бразилия. Тази година дефилетата бяха отложени с два месеца заради увеличаването на броя на заразените с варианта Омикрон. 

Този карнавал ще е много специален, имам чувството, че съм една от оцелелите“, каза Бианка Монтейро, кралица на школата „Портела“, която ще дефилира пред група от 300 перкусионисти. Изключителната танцьорка е загубила приятели и роднини през пандемията и иска „да отдаде почит на всички жертви на ковид“, които са повече от 660 000 в Бразилия. 

Повече от 75 процента от Бразилците вече са напълно ваксинирани и заразените и смъртните случаи рязко намаляха. Очаква се на Самбодрома да се съберат около 75 000 зрители. Всички трябва да представят ваксинационен сертификат. 

Ще дефилират 12 школи - по шест на вечер. Те ще се съревновават за титлата „Шампион на фестивала“. Всяка от тях ще бъде представяна от 3000 танцьори, повече или по-малко разголени, пише БТА.

Осем от 12-те школи тази година са избрали теми, свързани с  борбата срещу расизма и африканските корени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама