Днес е Денят на Земята

10:09, 22 апр 22 25 1457 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Светът отбелязва Международния ден на Земята. За 52-ри път с разнообразни прояви на всички континенти хората ще покажат загриженост за планетата.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята всяка година, което го прави най-мащабното честване в света. Почистване на плажове, засаждане на дървета, обучения и състезания, свързани с природата, Земята и опазването ѝ, са част от събитията, организирани днес, предаде БНТ. 

Тази година Денят на Земята протича под надслов „Инвестирайте в нашата планета“. Темата за 2022 г. поставя във фокус екологичната и социалната политика, устойчивото развитие, зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема.

Очаква се днес да бъде публикуван и годишният доклад за състоянието на климата в Европа и Арктика. Това ще бъде петото издание на документа и представлява задълбочен анализ на причините и последствията от климатичните промени, като се посочват и стратегии за преодоляването им.

Първото отбелязване на Деня на Земята се организира през 1970 г. от американците Джон Амкконъл, Гейлорд Нелсън и Денис Хейс, които издигат каузата за опазване на околната среда. От 1990 г. празникът се чества като международен, а у нас за първи път се отбелязва през 1993 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама