Никола Груевски е осъден на седем години затвор

16:20, 22 апр 22 / Свят 25 1374 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски, обвинен в пране на пари и незаконно придобиване и укриване на имущество, съобщи МИА.

Груевски, който бе премиер на страната десетилетие до 2016 година, когато е свален заради огромен скандал с незаконни подслушвания, бе съден задочно.

Той е близък приятел на унгарския премиер Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, след като получи първа присъда от две години затвор за това, че е използвал за собствени цели „мерцедес“ на стойност 600 000 евро, закупен с обществени пари, припомня Франс прес.

През 2020 година бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден на година и половина затвор по дело за подстрекаване към насилие.

Сега е осъден за присвояване на 1,3 милиона евро партийни средства чрез офшорни и местни компании и е използвал парите, за да купува апартаменти и терени в Скопие. Съдът в Скопие разпореди изземане на тези имоти.

Никола Груевски обвинен за планиране и финансиране на нападението срещу парламента в Скопие

Още четирима души бяха осъдени за съучастничество по това дело, сред които неговият братовчед Сашо Миялков, бивш шеф на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор, пише БТА. 

Съдебните действия срещу Груевски са на базата на незаконни подслушвания, изтичането на информацията от които бе организирано от 2015 година от СДСМ, която тогава беше в опозиция.

САЩ наложиха неотдавна санкции срещу Груевски заради корупция, както и срещу Сашо Миялков, обвинен, че подкопава демократичните институции.

Властите в Северна Македония искаха неуспешно от Унгария екстрадирането на Груевски, който твърди, че е избягал след заплаха, че ще бъде убит, ако влезе в затвора.

Той е обвиняем и по други дела, включително нападение срещу парламента през 2017 година от протестиращи националисти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама