Почина създателят на оркестър „Карандила“

20:24, 22 апр 22 25 2149 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почина легендарният основател на Духовия оркестър „Карандила“ Ангел Тичалиев.

Той е един от онези музиканти, които изведоха ромската музика на глобалната сцена. С оркестъра имахме участия на най-големите сцени в Европа, в опери и фективали. Светъл път, Ангеле! Големите музиканти никога не биват забравени, а примерът им кара хората да се променят!“, написаха музикантите във Facebook.

Ангел Тичалиев бе основната движеща сила в оригиналния състав на оркестър Карандила”, както и на групата Карандила Джуниър”, съставена от 16 деца от ромски произход на възраст от 8 до 16 години. През годините Ангел подарява на децата любовта си към музиката и мечтата, която сега грее в очите на всяко едно от тях - да станат професионални музиканти.

Ромският духовият оркестър Карандила” започва своята активна концертна дейност през 2004 г. От тогава те успяха да се превърнат в истински музикални класици на Сливен, записвайки съвместни участия с Горан Брегович и Милчо Левиев, Биг Джон, Селиа Мара, I-Wolf. През 2002 г. получават ангажимент за участие в продукцията на Виенската народна опера Графиня Марица” на Имре Калман под режисурата на Вера Немирова. През 2006 г. групата стана първата българска формация с едномесечно промоционално европейско турне, посветено на издадения същатата година албум Cyclops Camel”, припомня БГНЕС. През 2007 г. участват в поредица от концерти по течението на река Дунав, организирани от популярния австрийски музикант Хуберт фон Гойсерн - проект в рамките на Линц 2009 културна столица на Европа”, по-късно същата година имат и съвместно турне в България заедно с немската брас-формация Mardi Gras.BB. През 2011 г. Карандила Джуниър представиха дебютния си албум Гето Надежда” на голям концерт в София.

Екипът на Topnovini.bg поднася съболезнования на семейството, приятелите и колегите на Ангел Тичалиев. Поклон пред паметта му! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама