Силно земетресение разлюля Босна

09:17, 23 апр 22 / Свят 25 1441 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Силно земетресение в Босна късно снощи отне живота на една жена.

Жертвата е 28-годишна, която пострада при падане на скала върху къщата й в град Столац, близо до Мостар. По-късно тя почина в болница, съобщи медицински източник, цитиран от медиите.

Няколко други са леко ранени, включително членове на семейството на жертвата. Земетресението събори стени и причини материални щети в няколко други населени места, включително Мостар и град Любине.

Епицентърът на земетресението е на 14 км. североизточно от 4-хилядния град Любине, на 16 км. източно от 14-хилядни град Столац (14 000 жители) и на 42 км югоизточно от Мостар със 105 000 жители. Трусът, продължил около 20 секунди, е бил усетен и в Белград, Загреб и Скопие, на повече от 400 километра от епицентъра, съобщи БГНЕС.

Предишното голямо земетресение с магнитуд 6,4 бе на 29 декември 2020 г. в района на Петриня, близо до Загреб. При него загинаха седем души, а стотици сгради и къщи бяха унищожени. През март 2020 г. хърватската столица беше засегната от земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер, което причини големи щети. През ноември 2019 г. над 50 души загинаха в Албания при земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер. Хиляди останаха без дом.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама