Защо премиерът ще посрещне Великден в Царево?

16:40, 23 апр 22 / Политика 25 2185 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев ще посрещне Възкресение Христово в патриаршеската катедрала Александър Невски в София. А премиерът ще присъства на празничното богослужение за Възкресение Христово в църквата Св. Успение Богородично в Царево. От щаба на премиера съобщиха, че е избрал тази църква, за да се запознае с пораженията, които е нанесло земетресение. Според местните обаче трус не е имало.

Кметът на Царево опроверга премиера

„Сериозна сеизмична активност в района на Царево не е регистрирана от десетилетия и никой от съгражданите ми не си спомня такова. Аз съм кмет от 11 години и мога категорично да заявя, че не помня земетресение, особено пък такова, което да е нанесло каквито и да било поражения върху църквата Свето Успение Богородично” или други сгради в общината. По време на мандатите ми и управлението на ГЕРБ сградата на храма в кв. „Василико“ бе прехвърлена от държавата към Светия Синод, а 12 дка наоколо – за църковни нужди. Освен това районът беше облагороден с не малката помощ на общината. Така че мога да уверя както всички жители и гости на Царево, така и премиера Кирил Петков, че църквата е в отлично състояние и към момента няма никаква необходимост от огледи или ремонти“, обяви кметът на Царево Георги Лапчев във Facebook.
 
Въпреки че трус не е усетен, справка в Национален Институт по геофизика, геодезия и география към БАН показва, че на 11 април малко след 8.30 вечерта е имало земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер на около 200 километра от Царево във водите на Черно море.

Това е пукнатината, тя имаше някакви наченки след 11 април. Сутринта на 12-и забелязахме че тя се разширява. Явно това са напрежения. Храмът е 200 годишен, явно зидовете слягат. Аз считам че е по Божията промисъл, а и това е проява на негова заинтересованост, защото той е присъствал тук на наши служби", каза Отец Стоян Кралев пред Bulgaria on Air.

Ако има някаква пукнатина, то поне до този момент никой не е споделил, че я има, нито от страна на църквата, нито от хората, добави инж. Лапчев.

Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

Достатъчен аргумент ли е пукнатината, за да посети премиерът точно този храм или не е желан в столицата, където службата се очаква да води лично българският патриарх Неофит, който не беше поканен на клетвата на кабинета. Светият Синод отказа и правителствения самолет за благодатния огън до Йерусалим с мотив „неблагоприятни обстоятелства“. Премиерът поиска лична среща с патриарха в края на март, но тя също беше отказана.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама