Английски пивовари създадоха бира в помощ на Украйна

18:45, 24 апр 22 / Любопитно 25 1441 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Нортъмбърланд, Северна Англия, местните жители помагат за спасяването на човешки животи в Украйна, като правят това, което са правили най-добре от хилядолетия: варят бира.

Градчето Туайс Брюд (Twice Brewed) има традиции в пивоварството, които датират още от римско време. Една от пивоварните, намиращи се там, се присъедини към групата местни пивовари, които събират пари за хуманитарната дейност на Червения кръст в Украйна - с бира с цвекло, традиционна съставка в украинската кухня.

Бирата, наречена „Resist” (Съпротива) и описана като „Ukrainian Anti-Imperial Stout” (Украински антиимперски стаут), е разработена от разселени украински пивовари за кампанията „Пиячи за Украйна”. Те споделиха рецептата си онлайн и отправиха призив към пивоварните по света да я приготвят и да дарят приходите на Червения кръст.

По принцип това е имперски стаут, силен стаут - стаутът е тъмна бира, а имперският стаут е наистина силна, тъмна бира. И очевидно, тъй като става дума за Украйна, която се изправя срещу Русия, беше решено да се нарече антиимперски стаут”, каза пред Евронюз Матю Браун, главен пивовар в Twice Brewed Brewing Company.

Браун добави: „Никой не взема (никакви пари) от нея, дори за покриване на активи. Всички сме дарили времето си безплатно или сме предоставили енергия или ресурси, така че няма покриване на разходите”.

Цвеклото е дарено от местна компания, която произвежда конфитюри и чътни (ястие, подобно на лютеница – бел. ред.), пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама