„За по-независима Франция и по-силна Европа“: Макрон спечели втори мандат

10:00, 25 апр 22 / Свят 25 1768 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори, предаде Mediapool.

Макрон спечели с 58.2 на сто от гласовете на избирателите, докато Марин Льо Пен получи 41.8 на сто. Речта му след победата, пред събралото се множество на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула, беше предадена пряко от телевизия „Франс 24“. 

„Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря“, каза Макрон. Речта му беше прекъсвана неколкократно от скандирания „Макрон президент!“. Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват съперничката му Марин Льо Пен.

Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да даде такъв.

Историческа победа за Макрон в поляризираната Франция

За първи път в историята управляващ президент на Петата република е преизбран. Да, и преди президентите са оставали за дълго в Елисейския дворец. Но както Франсоа Митеран през 1988 г., така и Жак Ширак през 2002 г. бяха ефективно в опозиция в периода преди гласуването.

И така, Еманюел Макрон е първият президент в съвременната френска история, който, след като е бил активен в ръководенето на всички аспекти на външната и вътрешната политика в продължение на цял мандат, отново е спечелил доверието на народа, пише БГНЕС като цитира анализ на BBC News.

Световните лидери поздравиха Макрон за успеха

Европейски и световни лидери поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите, предадоха агенциите.

Германският канцлер Олаф Шолц приветства преизбирането на Макрон за втори мандат като знак, че избирателите му са изразили привързаност към Европа.

„Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон“, написа Шолц в Twitter. „Вашите избиратели изразиха днес силна привързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето добро сътрудничество“, добави той.

По-късно от Елисейския дворец съобщиха, че първият телефонен разговор, който Макрон е провел след преизбирането си, е бил с германския канцлер, предаде Ройтерс.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също поздрави Макрон за преизбирането му, предаде ДПА. „Радостен съм, че мнозинството френски избиратели подкрепят проевропейския курс“, посочи Щайнмайер в изявление, разпространено от канцеларията му. „Вашето преизбиране е добра новина и за нас германците“, допълва Щайнмайер.

Канадският президент Джъстин Трюдо също поздрави Макрон и каза, че „очаква с нетърпение да работят заедно“, посочва Франс прес.

Испанският премиер Педро Санчес каза, че с преизбирането на Макрон „печели демокрацията, печели Европа“. Гражданите избраха Франция, отдадена на свободния, силен и справедлив Европейски съюз, написа в Санчес в Twitter.

Зеленски нарече Макрон „истински приятел на Украйна“

„Поздравления за президента и истински приятел Еманюел Макрон за изборната победа“, написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter рано тази сутрин.

„Пожелавам на Еманюел Макрон нови успехи за доброто на френския народ. Оценявам подкрепата на Франция и съм убеден: предстоят ни нови общи победи! Напред към силна и обединена Европа!“, написа още Зеленски.

Макрон търси дипломатическо решение на спиране на руската инвазия в Украйна. Франция е изпратила значителни количества оръжие на Киев, а френският президент планира още доставки, посочва Асошиейтед прес.

Радев и Петков също поздравиха Макрон

Българският държавен глава Румен Радев поздрави Еманюел Макрон по случай преизбирането му за президент на Френската република. В поздравителния си адрес Румен Радев посочва, че изборната победа е красноречиво доказателство за държавническите качества на Еманюел Макрон в момент, когато Европа и светът са изправени пред нови предизвикателства.

„България високо цени традиционно добрите отношения на приятелство и сътрудничество с Френската република, основани на споделените ни ценности, отличното взаимодействие в рамките на Европейския съюз и НАТО и общите ни стремежи за изграждането на единна, силна и солидарна Европа“, подчертава българският президент.

Премиерът Кирил Петков също поздрави Еманюел Макрон за победата.

В Twitter българският министър-председател написа, че се надява двамата да продължат работа заедно в една по-обединена и по-силна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама