Откриха най-големия подземен град в света

18:40, 26 апр 22 / Любопитно 25 1761 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Археолози са разкрили най-големия подземен град в света. Той се намира в Турция.

В околия Мидят, в югоизточния вилает Мардин, археолозите открили пещера, която е само началото на тунел от множество проходи, водещи до комплекс, състоящ се от водни кладенци, силози и места за поклонение – всички датиращи от втори и трети век от н.е., пише вестник Daily Sabah.

Мидят е бил използван непрекъснато в продължение на 1900 години“, разказва Гани Таркан, директор на музея в Мардин, който ръководи разкопките. „Първо е построен като скривалище или зона за бягство”.

След като през втори век християнството не е било официална религия, семейства, които са приели християнството, намират убежище в подземни градове, за да избягат от преследване от страна на властите. „Вероятно подземният град Мидят е бил едно от жилищните пространства, построени за тази цел“, добави той.

Подобни подземни градове са открити в цяла Турция. Кападокия, в Източна Анадола, сегашна централна Турция, съдържа около 200 древни селища, издълбани от меката вулканична скала на региона през 7-и и 8-и век. Историците смятат, че тези пещери първоначално са предоставили на жителите на региона убежище от чужди нашественици, а през 14-ти век са били използвани като скривалища за християнските малцинства, които се криели от окупационните османски сили.

Градовете са напълно изоставени едва през 1923 г., след края на гръцко-турските войни. Те са преоткрити случайно през 1963 г., когато мъж открива скрита стая зад стена в дома си.

Най-известният подземен град в Кападокия е многоетажният комплекс Деринкую, построен между 780 и 1180 г. н.е., разположен на около 60 метра под земята. Той е с капацитет да приюти около 20 000 души, плюс добитък. Винарски изби, конюшни, параклиси и религиозно училище са били открити сред тунели, които свързвали Деринкую с други подобни селища, пише БГНЕС.

Новооткритият град Мидят обаче изпреварва Деринкую. Може да побере „поне 60–70 000 души“, казва Таркан.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама