Пътят към спокойствието започва от масата

19:20, 26 апр 22 / Любопитно 25 1824 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Приблизително 7,6% от населението на света изпитва стрес и тревожност в ежедневието си, включително 40 милиона възрастни само в САЩ.

Съществува пряка връзка между стреса, тревожността и дългосрочните здравословни проблеми като затлъстяване, депресия, сърдечни заболявания, диабет и преждевременна смърт. Трябва да знаем кои храни помагат за намаляване на симптомите на стреса. Според голямо проучване, публикувано през 2019 г., здравословното хранене може да намали симптомите на тревожност, пише „Ал Джазира“.

Преди да разгледаме храните с доказана способност да намаляват тревожността и да облекчават стреса, трябва да помним, че според уебсайта Medical News Today няма храни, които сами по себе си да предлагат магическо решение за тревожността и стреса, но като цяло начинът ни на хранене влияе върху нивото на спокойствие в живота ни.

Топло мляко

Това е най-добрата напитка за борба със стреса и за подготовка за лягане заради съдържанието на аминокиселини, които подпомагат добрата почивка през нощта, както и на важни минерали като калций, калий и магнезий в борбата с тревожността. Той е и добър източник на витамин D. Както показват изследвания, публикувани през 2021 г., витамин D може да подобри настроението и качеството на съня. „Витамин D може да помогне в борбата със симптомите на депресията”, казва Кристен Къркпатрик, лицензиран диетолог.

За тези, чиито черва не понасят консумацията на краве мляко, сайтът Medical News Today предлага алтернатива - растително мляко, богато на протеини и обогатено с витамин D, като соево, кокосово или бадемово мляко.

Череша

Черешовият сок съдържа мелатонин, така че ако не спите добре и не обичате топло мляко, черешовият сок може да ви помогне да се успокоите и да заспите. Според проучванията пиенето на сок от вишни повишава нивата на мелатонин и помага за подобряване на качеството и продължителността на съня.

Зелен чай

Това е напитка, която помага при тревожност и стрес. Въпреки че съдържа 28 милиграма кофеин в 225 грама, диетологът Карман Майер отбелязва: „Не е нужно да се притеснявате за кофеина в зеления чай, тъй като той съдържа естествен ментол, който отпуска мускулите”.

Според авторите на проучване, публикувано през 2019 г., тази напитка намалява нивата на хормона на стреса кортизол. Съдържа аминокиселината теанин, която повишава производството на серотонин и допамин и има успокояващо и противотревожно действие. Накрая, зеленият чай е богат на фитохимикали, които подобряват настроението.

Моцарела

Моцарелата помага за облекчаване на стреса, богата е на пробиотици, за които се смята, че подобряват настроението. Освен това тя е богато на триптофан (почти два пъти повече от постния протеин), който помага на организма да произвежда хормони като серотонин и мелатонин.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е по-здравословен от белия, тъй като е богат на фибри, магнезий, селен, желязо, калций и протеини, а освен това е сложен въглехидрат, чиято консумация увеличава производството на серотонин. Според Healthline той помага за релаксация, стабилизиране на настроението, облекчаване на симптомите на депресия и намаляване на тревожността.

Мазна риба

Сред мазните риби са сьомгата, херингата, аншоата, сардината, скумрията, рибата тон и стридите, които са богати на омега-3 мастни киселини. Последните допринасят за производството на серотонин и допамин, които са отговорни за освобождаването на хормоните на стреса и дават усещане за щастие.

Затова се препоръчва да се консумират поне две порции мазна риба седмично, а проучване, проведено върху мъже, показва, че сьомгата 3 пъти седмично намалява тревожността.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове - портокали, лимони и грейпфрути - са важни като успокояваща закуска. Тв намаляват симптомите на тревожност и стрес, тъй като са богати на витамин В. Освен това са отличен източник на витамин С, което е потвърдено от изследвания, пише БГНЕС.

Черен шоколад

Научна статия от 2014 г. показва, че 40 грама черен шоколад помагат за намаляване на нивата на стрес сред участниците. През 2019 г. учените установиха, че тези, които ядат черен шоколад, имат по-малко симптоми на депресия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама