Нямаме диверсификация, а само джип в гаража на Арнаудова

14:25, 27 апр 22 / Политика 25 1925 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници, заяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет по повод обявеното от „Газпром“ спиране на газа за България.

Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет“, категоричен бе той.

Съпругът на Арнаудова: Джипът ни е от фирмата, строила „Балкански поток“

„България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително и договора за транзит през страната, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо. След милиардите похарчени пари за „Турски поток“ виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ – да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова, да, нямаме 3 млрд. в хазната, защото са похарчени за „Турски поток“ и не нямаме диверсификация на база на всичко това“, коментира Кирил Петков.

Кирил Петков осъзна, че не е на нивото на Бойко Борисов. Затова се обръща към мен – малък е още. Сведе газовата криза до гаражно ниво. Но това няма да разреши проблемите в държавата“, заяви в отговор пиарът на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

„Много се радвам, че в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова много върху гръцката връзка. Тази сутрин се чух с Кириакос Мицотакис и той потвърди, че всичко върви по план. Юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Потвърди и общи действия за диверсификация през втечнен газ. Там комуникацията върви на ежедневна база също и между двамата министри на енергетиката“, посочи още Петков.

Той е разговарял и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Тя каза, че едностранно нарушаване на договора между „Газпром“ и България не е проблем само на България. Това ще бъде проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи“, обясни премиерът.

„Няма страшно“: Правителството било готово за спиране на руския газ

Искам всички български граждани да са спокойни, ясният план е налице. Европейският отговор също ще бъде. За всички алтернативи как да отвърнем, ако това се потвърди днес финално, вече сме готови с точните стъпки. Министърът на енергетиката ще ни уведоми в детайли във втората част на заседанието“, каза още Кирил Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама