Окончателно: Събарят сграда в летния сарай на Доган

15:37, 27 апр 22 25 1251 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Върховният административен съд реши окончателно, че двуетажната сграда на плажа край летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена. С това бе сложен край на съдебната сага, която започна през лятото на 2020 година.

Кеят на Доган отиде в прокуратурата

Припомняме, че през август 2020 г. гражданските протести срещу кабинета „Борисов“ подтикнаха Община Бургас да направи проверка на сарая в „Росенец“. Едната от сградите, които бяха обявени за незаконни, бе именно двуетажната постройка на плажа на сараите. Тя е най-близо до мястото, където бе извършено прословутото дебаркиране с гумена лодка на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов през юли миналата година. 

Проверка в общината в Бургас заради имоти на „Росенец“

През последните няколко години се твърдеше, че двуетажната постройката служи като аванпост към резиденцията заедно с бунгалата за охраната, които също бяха обявени за незаконни.

Фирмата „Стейтлайн“, която се води за един от собствениците на резиденцията, обжалва събарянето на двуетажната постройка на плажа. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Според фирмата сградата е вдигната на плажа още през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци. Дружеството твърдеше, че постройката е ползвана повече от 10 години, след като купува част от имотите в този район. По делото има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва през 2020 година.

Недоказан остава основният довод на „Стрейтлайн“, че сградата е построена през 1978 година. Архивът на „Лукойл Нефтохим Бургас“ показва, че най-ранната сграда в района е построена през 1981 година и това не е сградата на плажа.

ВАС потвърждава всички изводи на първоинстанционния съд

ВАС потвърждава всички изводи на първоинстанционния съд. „В случая безспорен е фактът, че за постройката не са налице строителни книжа. Тази характерстика на изградения строеж сочи на незаконен такъв (в хипотезата на чл. 225, ал. 2, т. 2 от Закона за устройство на територията), каквото правно основание е посочено и в обжалваната заповед. Характеристиката на незаконен строеж е основание за административния орган да издаде заповед за премахване“, пише в решението на върховния съд.

Кой най-много иска разследване на случая „Росенец“?

В него се допълва, че двуетажната сграда няма как да бъде търпим строеж върху крайбрежна плажна ивица, която е публична държавна собственост. „Недопустимо е придобиването на ограничено вещно право на строеж в публична държавна собственост“, допълва съдебният състав.

До този момент съдебните дела между Община Бургас и фирмите, които се водят собственици на сарая, вървят при променлив успех за местната власт. В началото на март Бургаският административен съд отмени заповедта за събаряне на оранжерията за биозеленчуци в границите на летния сарай на Доган в парк „Росенец“. Причината е абсурдната заповед на община Бургас, в която площта на парника е описана погрешно. В съдебното решение не се казва, че оранжерията е построена законно, а че заповедта за премахване на постройката е напълно опорочена, пише „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама