Отпадането на хартиената рецепта се отлага

17:44, 27 апр 22 25 1354 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май. Вчера е изтекъл срокът за общественото обсъждане. В здравното министерство са постъпили 74 становища и предложения, като предвид големия им брой и нужното време да бъдат разгледани и обсъдени, срокът няма как да бъде спазен.

Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени е организирана среща, за да се чуят различните становища, като при финализирането на измененията аргументите ще бъдат взети предвид, съобщиха от МЗ.

Електронната рецепта е елемент от електронното здравеопазване заедно с електронното направление и с електронното здравно досие. Целта е е-здравеопазването да се въведе до края на годината.

СБЛЪСЪК: Трябва ли да отпадне напълно хартиената рецепта?

Лекарите и пациентските организации обаче видяха опасност в пълното отпадане на хартиената рецепта. Според тях измененията са необмислени и неаргументирани, и ще доведат до допълнително напрежение между лекарите и пациентите. За това от Лекарския съюз настояват хартиената рецепта да продължи да се използва паралелно с електронната.

Пациентските организации апелираха, че ще има големи опашки пред аптеките и то без да има предложена алтернатива при възникване на проблем.

Фармацевтите обаче са на мнение, че е крайно време хартиените рецепти да отидат в историята. Според Фармацевтичния съюз аптеките отдавна са готови за електронно предписание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама