Колко често е добре да се яде месо?

19:15, 30 апр 22 / Любопитно 25 1685 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Месото съдържа протеини от животински произход, които са ценен източник на незаменими аминокиселини за човешкия организъм. Но не е необходимо да се консумира този продукт в големи количества. Андрей Бобровски, диетолог, кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет, разказва колко често може да се яде месо и в какво количество.

Свинско, а не агнешко!

„Средно 15% от дневния прием на калории трябва да са протеини, предимно животински. Това са от 50 до 150 грама месо на ден“, казва диетологът. По думите ми обаче не всички месни продукти са подходящи за ежедневна консумация. Някои видове месо съдържат голямо количество мазнини, които са вредни за организма. Необходимо е да се намали количеството на месото, което съдържа много лоши мазнини. По правило това е червеното месо (говеждо, свинско, овнешко). Препоръчително е да се яде от веднъж седмично до веднъж месечно“, уточнява той.

Според диетолога прекомерната консумация на червено месо може да доведе до развитие на опасни заболявания и да намали продължителността на живота. „Колкото повече червено месо има в храната, толкова по-кратка е средната продължителност на живота. Лошите мазнини могат да причинят атеросклероза, инсулт и инфаркт, а продуктите от храносмилането на месото действат токсично на чревната лигавица, което увеличава вероятността от рак“, предупреждава Бобровски, цитиран от БГНЕС. 

Направете си здравословно пролетно меню

По-безопасни варианти са птичето месо или младото агнешко. „В младото агнешко месо има малко вредни мазнини. Най-добре е да предпочитате нискомаслени сортове месо и птици“, съветва той.

Ежедневната консумация на каквото и да е месо не се препоръчва за хора над 60-годишна възраст. Рибата, морските дарове, гъбите и тофуто могат да бъдат допълнителни източници на аминокиселини за тях. Има един израз: „Гъбите са горско месо“. Аминокиселините в гъбите са по-пълноценни, отколкото в други растителни храни, но наистина можете да замените месото само чрез комбиниране на гъби и сирене тофу на соева основа. Комбинацията от гъби и соя може да замени месото в някои дни. Трябва да обърнете внимание и на рибата и морските дарове, където протеините са почти идентични с тези в месото“, заключава Бобровски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама