Хей, България? Мога ли да копирам домашното ти?

16:30, 28 апр 22 25 1634 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Закачлива публикация на посолството на Дания акцентира върху важна тема, която българите ревностно браним.

Във Facebook страницата си посолството на Дания пита на два езика: „Знаете ли, че кирилицата всъщност произлиза от България?”. В хода на международните събития, публикацията е придружена с илюстрация, изобразяваща руския флаг, както и българския, а под тях младеж с качулка, който очевидно е задигнал в куфарче за ръчен багаж азбуката и не иска някой да го забележи.

Надписът на английски гласи: Русия пита: Хей, България? Мога ли да копирам домашното ти?“. А България отговаря: Разбира се! Само малко го промени!“.

По света има над 300 млн. души, които ползват кирилица – не само българи, но и граждани на други страни, които са извън ЕС - като РС Македония, Сърбия, Руската федерация. С нея си служат 68 народности от Адриатика до Тихия океан.

Кирилицата съществува повече от 11 века, но за първи път, след като България стана пълноправен член на ЕС, тя навлезе като нова писменост в Евросъюза. От 2016 година съществува и домейн на кирилица - .ею.

А делото на Светите братя Кирил и Методий пуска корени най-напред в България. Двамата братя са сред най-важните светци на източната църква. Св. Методий, със светско име Михаил, и Св. Кирил, със светско име Константин, произхождат от Солун, който по онова време е вторият по големина град във Византийската империя. Двамата обичат монашеското уединение, но по молба на византийския император Михаил Трети през 862 година поемат на важна мисия във Великоморавия.

Константин отрано съзира проблема: славяните все още нямат писменост. „Как да пиша върху вода?“ - иносказателно попитал той императора. Преди отпътуването за Великоморавия, Константин създава азбука на базата на гръцките букви, пригодена към славянските звуци. С помощта на тази азбука двамата братя превеждат и най-важните християнски книги, което поставя началото на славянската писменост. От шрифта на Кирил неговите ученици по-късно създават кирилицата.

По времето на цар Борис кирилицата разнася християнството надалеч – през Румъния та чак до Киевска Рус, а оттам през Москва и из цяла днешна Русия, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама