От юни ще пътуваме до Румъния и с ферибот от Русе

19:28, 29 апр 22 / Политика 25 1665 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От юни от Русе ще може да се стига до Румъния и с ферибот. За това се споразумяха премиерът Кирил Петков и румънският му колега Николае Чука по време на посещението на българската правителствена делегация в Румъния.

Така се възобновява линията, която бе закрита преди 30 години.

Министърът на Румъния Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта на България Владимир Върбанов подписаха днес в Букурещ споразумение за откриването на българо-румънска граница на ГКПП „Русе - Гюргево - ферибот“, предаде БТА.

Откриването на пункта ще създаде условия за възобновяване на дейността на фериботната линия Русе-Гюргево и значително ще облекчи трафика на българско-румънската граница. 

Възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма

В Букурещ Петков разговаря с министър-председателя на Румъния Николае Чука, с президента Клаус Йоханис и с еврокомисаря по транспорта Адина Валеан.

„Искам да благодаря за гостоприемството и за приятелството. Днес нашето правителство дойде в Букурещ от три места - Киев, Брюксел и Баку. Това доказва усилената работа, която всички ние имаме по предизвикателства - енергийна криза, война в Украйна, очертаваща се след това продоволствена криза, ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори. Набелязахме конкретни стъпки с конкретни срокове”, обясни премиерът Кирил Петков.

Влизането в Шенген е огромен приоритет за нас - да се движим заедно и да не се забавят следващите стъпки, подчерта Петков.

Най-вероятно тази есен ще имаме газ през интерконектора с Гърция, допълни румънският премиер.

На 5 май в София ще проведем регионална среща на енергийните министри за потенциала за осигуряване доставките на газ - от Азербайджан, Турция. Надяваме се на тази среща да се вземат решения и да се направят заключения на регионален план.

Тръбата, която докарваше газ през Румъния и България към Турция, сега може да работи в обратна посока. И възможността да купуваме заедно втечнен газ е голяма, защото и ценовите нива ще бъдат различни. Нашите партньори от Азербайджан също са възможни партньори, обясни Кирил Петков. Уверен съм, че физическото завършване на интерконектора с Гърция ще бъде през юни, допълни той.

Всички ние заедно подкрепяме Молдова и ще бъдем техен партньор по пътя им към ЕС, допълни Кирил Петков. Ние няма да препоръчаме на румънските граждани да напуснат Молдова, каза премиерът Николае Чука.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама