Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас

09:06, 30 апр 22 25 1610 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да унищожи Донбас, като изпразни тази територия от хора с постоянните си военни удари.

Градовете в Донбас ще оцелеят само ако Украйна продължава да се държи, заяви президентът в поредното си видеообръщение. „Ако руските нашественици успеят да осъществят намеренията си дори частично, те разполагат с достатъчно артилерия и авиация да превърнат целия Донбас в развалини, както направиха с Мариупол”, допълни Зеленски.

Защитата на нашата земя, защитата на хората, това е буквално борба за живот. За Лисичанск, Севернодонецк, Попасна, Краматорск, Славянск и всички други градове и населени места в Донбас, които руските военни искат да превърнат в руини. В тази война се решава абсолютно всичко - само ако Украйна устои, те ще съществуват”, посочи той.

„Остарях от мъдростта, която никога не съм искал“

Зеленски предупреди, че има голям риск от прекъсване на преговорите с Русия. Като причина той посочи убийствата в Буча и други украински градове. „Само преките преговори и преките договорености ще се изпълняват. Това е моето разбиране за процеса. Но рисковете каквито и да е разговори да бъдат прекъснати са много големи именно заради последствията, които руснаците оставят след себе си”, заяви той.

Президентът потвърди, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин и да продължи преговорите и „стратегически” по „тактически” въпроси, под които се разбира доставка на медикаменти и вода за блокирани селища и сигурността на атомните електроцентрали.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че положението в металургичния завод „Азовстал”, където са блокирани украински бойци и цивилни, е плачевно и предупреди, че въпросът за спасяването на хората не е на дни, а на часове.

САЩ реактивират закон, помогнал за победата над нацистка Германия

Словакия и Полша обявиха, че са постигнали споразумение, което е стъпка към предаване на словашки изтребители МиГ-29 на Украйна. Варшава се е съгласила да охранява словашкото въздушно пространство със своите Ф-16, ако миговете вече не са на разположение.

Според британското разузнаване руското настъпление в Донбас е спъвано от ожесточената украинска съпротива. Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси изрази надежда Конгресът възможно най-скоро да одобри помощта от 33 милиарда долара за Украйна. По американски оценки на Русия изостава с графика на основната си офанзива в Източна Украйна. Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана прогнозира, че бойните действия могат да се проточат с години, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама