Радев заговори за риск от световна война

12:19, 01 май 22 / Политика 25 2772 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев с обръщение към народа по повод Деня на труда. В него той подчерта, че България вече търпи щети от случващото с в Украйна и призова българският народ да не тръпи шарлатани да използват за своя употреба страстите на войната.

„Този празник вече век и половина вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. 8-часовият работен ден, платеният отпуск, обезщетенията за безработица и всички социални придобивки, на които се радваме днес, не са получени даром. Те са извоювани с волята и усилията на няколко поколенията. Войната е най-зловещият враг на труда. Опустошението заличава съзиданието, граденото с векове изчезва за секунди“, посочи президентът.

Той подчерта, че тази година посрещаме празника, докато в сърцето на Европа отекват експлозии. „Цели градове са в руини. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността. Рискът войната да ескалира като общоевропейска и дори световна е реален. Нашите домове, децата ни, нашата родина и природа могат да станат жертва на тази ескалация. Има политици, които са готови да направят тази опасна стъпка – да заложат бъдещето на България в интерес на свои користни цели“, заяви Радев.

Държавният глава призоа да не забравяме, че войната е бизнесът на демагозите. „Такива има във всяка цена. Чуждият живот – този на обикновените хора, е стоката, с която те се разплащат помежду си. Трябва да осъзнаем, че никоя политическа демагогия не трябва и няма правото да залага живота на почтения, работещия човек, да унищожава постиженията на човешката цизивилизация, съзиждани с трудна на поколенията преди нас“, каза още той.

„В тези времена на изпитания наш човешки дълг е да помагаме на пострадалите от войната. България е и ще остане съпричастна с всички, които търсят спасение от този брутален братоубийствен конфликт. Но наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги запалват за своя употреба“, призова Радев.

Като офицер съм посветил живота си на сигурността на Бъглария оставам верен на тази мисия и днес. Ще работя за нея и занапред. В днешния празничен ден искам да благодара на всички вас – бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърди градите и пазите бъглария. Честит първи май, скъпи сънародници“, завърши той словото си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама