Енергийните министри в ЕС солидарни с България и Полша

23:40, 02 май 22 / Свят 25 1694 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Схемата за плащане на руския газ в рубли е нарушение на санкциите и няма да бъде приета. Това стана ясно от извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. 

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници. 

Междувременно стана ясно, че хранилищата в Евросъюза са пълни на 32%, но капацитетът им се увеличава. Ще бъде създадена регионална работна група, която да наблюдава ситуацията с газта в България и Полша. Първата среща ще се проведе на 5 май в София. 

България бе представена от министъра на енергетиката Александър Николов. Той и колегите му обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист „Газпром“. Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

На този етап няма непосредствен риск за европейските доставки. В момента доставките за Полша и България продължават по алтернативни трасета, през Гърция и Германия. Количествата в хранилищата в Европа са над 32% и се увеличават във всички държави. Миналата седмица Комисията и България договориха да създадат регионална работна група, която да се справя с проблемите около сигурността на доставките, след като „Газпром" наруши договора. Първата среща ще се състои този четвъртък в София, но сме поканили и нашите партньори от Западните Балкани“, това каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, цитиран от Нова телевизия.

Решението на  „Газпром" да спре доставките на газ за България и Полша е повратна точка в настоящата криза. Това каза еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън. Тя предупреди, че всяка държава от ЕС може е следващата.

Комисарят по енергетиката допълни, че въпреки че няма непосредствена заплаха за европейските доставки на газ, несигурността на ситуацията означава, че държавите-членки трябва да разгледат националните си планове за извънредни ситуации, да пълнят хранилищата си преди зимата, и да диверсифицират енергийните източници извън руските изкопаеми горива.

ЕК няма информация някоя компания да е плащала в рубли за руския газ

По-рано днес стана ясно, че Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ, след като Москва постави изискване чуждестранните купувачи да следват механизма за конвертиране на плащанията от евро или долари в рубли. Това заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, цитирана от „Ройтерс“. Тя подчерта, че Комисията няма информация и някоя страна или частна компания да е готова да направи това.

Полският енергиен министър каза, че Варшава предлага да бъде въведен „данък солидарност“ за страните, които не подкрепят ембарго върху руския петрол. Полша изрази също така готовност да подкрепи Германия да се откаже от руския петрол.

Енергийният министър на Германия обяви, че страната му може да се справи със забраната за петрол до края на годината, но не и със забраната за газ. „Германското становище е, че трябва добре да подготвим тези стъпки и да не се допуска икономическата ситуация да излезе извън контрол. Германия постигна голям напредък по отношение на въглищата и нефта и е напът да го направи и по отношение на газа. Другите страни се нуждаят от малко повече време“, отбеляза германският министър на икономиката и климата Роберт Хабек.

Австрия е готова за включването на забрана на вноса на руски петрол в ЕС в най-новия пакет от санкции, който в момента се обмисля. „Австрия е готова до понесе последствията от ембарго на ЕС върху руския петрол, ако Европейската комисия и страните членки на ЕС решат да го въведат“, подчерта австрийската министърка на енергетиката Леоноре Гевеслер, цитирана от БТА. Тя добави, че Австрия интензивно е работила „да редуцира“ зависимостта си от внос на руска енергия. По думите ѝ през март Австрия не е преработвала суров петрол от Русия.

Австрийската министърка, която в миналото е изразявала скептицизъм към налагането на санкции срещу руската енергия, бе категорична, че е важно ЕС да взема решенията за санкции заедно.

Унгария потвърди позицията си, че е против забраната за внос петрол и газ. Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха днес двама представители на европейските институции, цитирани от „Ройтерс“. „И без това евентуалното петролно ембарго сигурно ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с пълна сила едва в началото на следващата година“, отбелязват служителите на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от руския износ на петрол и петролни продукти, което осигурява на Москва огромен източник на приходи. Редица европейски страни, включително Полша и Латвия, настояват на това да се сложи край, за да се блокира финансирането на военните действия в Украйна. Страните от ЕС са платили на Русия близо 20 млрд. евро от 24 февруари, когато започнаха военните действия в Украйна, според организацията „Център за изследвания за енергия и чист въздух“.

ЕП ще обсъди спирането на доставките на газ у нас

Засега пряко засегнати от спирането на доставките на руски газ са само България и Полша. Руският газов гигант „Газпром“ спря едностранно доставките на газ за двете държави на 27 април. По нареждане на президента на Русия Владимир Путин руският газ вече се продава „в рубли“, т.е. по схема, която предвижда превалутиране на платените средства в руска валута.

Мярката на Путин е в отговор на наложените от Запада санкции срещу Русия, която започна военна агресия срещу Украйна на 24 февруари.

България и останалите страни от ЕС отказаха да плащат газа „в рубли“, защото това противоречи на дългосрочните договори за доставка, припомня „Свободна Европа“.

България става център за общи покупки на газ в региона

На 4 май се очаква „Булгаргаз“ да внесе окончателното си заявление за цената на газа през май, а енергийният регулатор да утвърди предложението на 10 май. Неофициалните прогнози са за поскъпване на суровината с около 35 процента, но в заявката трябва да влязат и предстои за сключване краткосрочни договори.

Според енергийния министър Александър Николов, а и вицепремиера и финансов министър Асен Василев е напълно възможно алтернативните доставки да се окажат на по-ниски цени от тези, които биха се формирали по руския договор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама