Защо ВСС отказа да изпрати българи представители на разследване в Украйна?

11:58, 02 май 22 25 1615 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Липса на достатъчно информация е била причината Висшият съдебен съвет да откаже да излъчи български представители, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна. Това обяви в ефира на Нова телевизия представляващият ВСС Боян Магдалинчев, след като миналата седмица съвета взе единодушно решение да не излъчи представители на българската съдебна власт.

Поканата за участие в разследването на военни престъпления в Украйна идва от Полша. От Правосъдното министерство са я изпратили във Висшия съдебен съвет.

„Идеята е да се създаде Международна комисия, в която да бъдат включени различни представители - лекари, криминолози, прокурори, юристи, полицейски служители и други експерти. ВСС не може да изпрати лекари и полицаи. Това е работа на други органи. ВСС може да изпрати техен представител“, обясни отказа Магдалинчев.

България може да ремонтира украинска военна техника

По-рано министърът на правосъдието Надежда Йорданова обяви, че приема, че действията на ВСС са резултат от недобро разбиране и тя отново ще постави въпроса на вниманието на органа

„Аз съм в недоумение, това е ценностен въпрос“, посочи тя, като подчерта, че България трябва да допринесе и не може да остане безучастна, докато не бъдат разследвани всички военни престъпления и виновните не бъдат наказани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама