Руски военен разузнавателен самолет навлезе в небето над Дания и Швеция

12:57, 02 май 22 25 2206 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Дания и Швеция призоваха посланиците на Русия, след като руски шпионски самолет наруши въздушното пространство на двете страни, съобщиха правителствата им днес.

Самолетът е навлязъл в датското въздушно пространство в петък вечерта източно от датския остров Борнхолм в Балтийско море, след което е навлязъл и във въздушното пространство на Швеция.

Асът „Призракът на Киев“ не е загинал, той е мит

Руският посланик е извикан утре във външното министерство“, написа вчера в Twitter датският външен министър Йеппе Кофод, като се позова на „ново руско нарушение на датското въздушно пространство“. Кофод добави, че това е „напълно неприемливо и особено тревожно в настоящата ситуация“, визирайки нахлуването на Русия в Украйна и нарастващото напрежение с НАТО, където Дания членува, предава АФП, цитирана от БГНЕС. 

Шведското външно министерство също заяви, че руският посланик ще бъде извикан в Стокхолм. „Съществуват утвърдени процедури за подобен вид случаи. Става дума най-вече за призоваване на представителя на замесената държава във външното министерство“, се казва в официално правителствено съобщение. 

Хенрик Мортенсен, пресаташе на датското командване на отбраната, потвърди за инцидент. „Това е бил разузнавателен самолет, който е бил в нашето въздушно пространство за много кратък момент. Два датски F-16 са се намесили незабавно“, посочи Мортенсен, като добави, че подобни инциденти са рядкост. 

За разлика от Дания, Швеция не е още член на НАТО и там се води дебат дали да изостави статута си на необвързана страна и да се присъедини към алианса.

Точно преди месец, Швеция се оплака, че руски щурмови самолети, носещи ядрено оръжие на борда, са нарушили въздушното ѝ пространство и определи ходът като умишлен акт на сплашване“.

Според данните от правителствен доклад четири руски самолета - два щурмови самолета Сухой 24, ескортирани от два изтребителя Сухой 27, са излетели от авиобаза Калининград. Машините са били оборудвани с ядрени оръжия.

Шведското въздушно пространство е било нарушено над Готланд, шведски остров в Балтийско море. Въоръжените сили на страната отказаха да коментират официално дали двата щурмови самолета са оборудвани с ядрени оръжия, но потвърдиха, че нарушаването на въздушното пространство трябва да е било умишлено.

Нарушението на шведска територия е продължило около минута, пише в доклада. Швеция реагира с два бойни самолета JAS 39 Gripen. С тяхна помощ нарушението на руските самолети е заснето и документирано, припомня „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама