Биолози научиха пчели да разпознават четни и нечетни числа

15:05, 02 май 22 / Любопитно 25 1372 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Биолози от Австралия научиха пчели да разпознават четни и нечетни числа. Експериментът показва, че насекомите са много по-интелигентни отколкото се е смятало до момента.

За целта пчелите били разделени на две групи. В първата група те били тренирани да свързват нечетните числа с подсладена вода, а четните – с горчива. При втората група - обратното.

Замърсяването на въздуха обърква пчелите, не могат да намират цветята

На пчелите били показвани карти с числата от 1 до 10 и те се обучавали да ги разпознават, докато стигнат отговори с точност 80%.

Експертите отбелязват, че насекомите, които са свързвали нечетните числа със сладка вода, са се учили по-бързо. За разлика от тях хората запомнят по-бързо четните числа, пише bTV.

До момента се смяташе, че само хората могат да различават четни от нечетни числа, тъй като се изисква високо ниво на абстрактно мислене. Пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама