Дините и пъпешите рязко повишават кръвната захар

16:00, 02 май 22 / Любопитно 25 1340 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията на някои плодове може да предизвика рязък скок на кръвната захар.

Основната особеност на тези храни е високият гликемичен индекс (ГИ), който показва скоростта на усвояване на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред агенция Прайм, цитирана от БГНЕС. 

10 ползи за здравето от пъпеша

Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс нарушава метаболизма, предизвиква чувство на глад и активира натрупването на мазнини. Освен това прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс води до развитие на диабет тип 2“, подчертава лекарят.

Високи стойности на ГИ (над 70) са характерни за сладкишите, хлебните изделия от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните напитки. В тази група се включват плодове и зеленчуци като диня, пъпеш и моркови. Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци горски и цитрусови плодове имат нисък ГИ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама