„Засега няма формулировка България да изпрати оръжие на Украйна“

08:33, 04 май 22 / Политика 25 1320 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

На този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров преди извънредното заседание на парламента, на което ще се обсъжда предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна.

Парламентът заседава извънредно заради газа и военната помощ за Украйна

„Затова мандатът е даден под формата на военно-техническа помощ, така че в зависимост от нашите възможности, очаквания и развития на конфликта да може правителството в най-широк мандат да взима правилните решения“, добави той в ефира на bTV.

„Вече сме провели много коалиционни съвети, обсъждаме тази тема през последната седмица. Мисля, че имаме позиция и стратегия в зала днес, когато точката бъде разглеждана, да може да бъде подкрепена от широко мнозинство по начин, който не застрашава сигурността и стабилността на коалицията и правителството“, заяви Гюров.

Той каза още, че не може да гарантира, че всички партии в коалицията ще гласуват по един начин.„Със сигурност това е нашата цел, както и да подкрепим ясната позиция относно Украйна, и всички партии в коалицията да могат да се припознаят в това решение“, добави той.

Според Гюров нито БСП, нито друга партия ще напусне коалицията.

„Какво се случва, ако Украйна загуби тази битка, тогава кой е следващият? Дали България не е част от доминото, което ще се случи в Източна Европа?“, коментира председателят на групата на „Продължаваме промяната“.

Цената на газа

„В момента се работи усилено върху това цената да не бъде значително по-висока от тази, която съществуваше преди нарушаването на договора от „Газпром“. Естествено, тя не може да остане същата. Целта на правителството е да смекчи ценовия шок върху домакинствата и бизнеса, ще има и целенасочени помощи в тази посока“, заяви Гюров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама