Изненада: Беларус започна мащабни военни учения

09:06, 04 май 22 / Свят 25 2230 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Беларуската армия започна изненадващи военни учения за проверка на възможностите ѝ за бързо реагиране при заплаха, обяви военното министерство на страната. Военните части и подразделения ще отработват „въпроси на привеждане в бойна готовност, извършване на поход до посочени райони и изпълнение на учебно-бойни задачи“, пише Mediapool.

Според министерството ученията не представляват заплаха за съседните държави, нито за европейската общност като цяло. В продължение на няколко месеца Русия твърдеше също за военните си учения около границите на Украйна и на 24 февруари нахлу от три страни на територията на съседната държава.

Беларус е основен съюзник на Русия във войната в Украйна, като от самото начало на инвазията Минск предостави базите и територията си на руската армия. Основната атака на руската армия срещу Киев започна от територията на Беларус.

 Сега беларуската армия ще отработва въпросите за привеждане в бойна готовност, изпълнение на задачи по бойна подготовка. Целта на одита е да се оцени готовността и способността на персонала да реагира бързо при евентуална криза, отбелязват от Министерството на отбраната в Беларус.

Съставът на силите, участващи в проверката, ще се увеличава постепенно, което ще позволи да се провери способността им да противодействат на военни заплахи както на земята, така и във въздуха.

Министерството на отбраната предупреждава, че е планирано прехвърляне на голямо количество военна техника, което може да затрудни движението по пътищата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама