Държавите от ЕС не се споразумяха за петролното ембарго

17:33, 04 май 22 25 1863 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Постоянните представители на държавите-членки на ЕС не успяха да постигнат споразумение за ембарго върху вноса на руски нефт. Освен Унгария, Словакия, Чехия и България също се обявиха против забраната на руския петрол.

Преговорите по този въпрос ще бъдат подновени в четвъртък, 5 май, съобщи „Гардиън”, позовавайки се на агенция Ройтерс, пише БГНЕС.

Припомняме, че ЕК предложи забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС, след като Германия даде ясен знак, че вече подкрепя това предложение. Предлаганото ембарго е за закупуване на петрол от Русия през следващите 6 месеца, а за петролни продукти важи до 8 месеца.

Изключение ще бъде направено за Унгария и Словакия, тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия, нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС. Българската рафинерия в Бургас е собственост на „Лукойл“ и работи със смес от руски и арабски петрол, основно от Ирак, пише Mediapool.

Поетапно ще изключим руския петрол по организиран начин, който ще позволи на нас и на нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставка и да сведем до минимум въздействието върху световните пазари“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург, докато представяше шестия пакет от санкции срещу Москва.

Руските телевизии няма да разпространяват лъжите на Путин“ в Европа

Урсула фон дер Лайен обяви, че новият пакет от санкции срещу Русия ще включва и забрана за излъчване на трите главни руски телевизионни канала, заради „умишлено разпространяване дезинформация“ за ситуацията в Украйна.

„Те повече няма да имат право да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз, под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони“, каза Фон дер Лайен пред депутатите от ЕС в Страсбург.

Тя нарече телевизионните канали „рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на руския президент Владимир Путин“. Не бива повече да им даваме сцена, за да разпространяват тези лъжи“, добави тя.

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу УкрайнаИскаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни няколкостотин милиарда евро, добави тя“, цитирана от БТА. 

Новият пакет от санкции включва ограничения срещу три банки, включително Сбербанк. Те ще бъдат отрязани от международната система за междубанкови плащания SWIFT.

Руският патриарх Кирил може да влезе в санкционния списък на ЕС

АФП съобщава, че руският патриарх Кирил може да влезе в санкционния списък на ЕС.

Новият списък със санкционирани заради войната на Русия в Украйна включва общо 58 лица, сред които много руски военни, съпругата, дъщерята и сина на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според патриарх Кирил „руската специална операция коренно се отличава от войната“, Русия никога не е започвала войни в историята си, че не искала с никого да воюва, а само се защитавала.

Съгласно действащата процедура в Брюксел проектът за санкции първо трябва да бъде одобрен от ЕК, а след това да бъде представен за разглеждане от посланиците на 27-те държави-членки на ЕС. След одобрението Съветът на ЕС на равнище министри на външните работи следва да одобри ограничителните мерки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама