Петков: Енергетиката се използва като оръжие

11:55, 05 май 22 / Политика 25 1353 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Виждаме безпрецедентна война в Украйна, която коства много човешки животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Това е толкова очевидно, защото има едностранни нарушения на договори от „Газпром“. Това каза премиерът Кирил Петков на международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

България ще поиска временно изключение от петролно ембарго срещу Русия

На срещата, която се провежда в резиденция „Бояна“, се обсъжда създаването на първа регионална работна група, като част от платформата на ЕС за закупуване на енергия. Във форума участват представители на Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и други държави от региона.

Единственият начин, по който можем да компенсираме негативните развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице“, каза Кирил Петков в обръщението си към участниците.

Той посочи,че новите терминали за газ, които се изграждат, както и новите интерконектори позволяват да има нова енергийна карта на региона и възможности за диверсификация. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, каза Кирил Петков, цитиран от Mediapool.

На преден план излизат нови възможности за диверсификация. Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и, съответно с енергийните връзки на територията на България, може вече да се пренася газа към Сърбия и към Северна Македония, така че възможностите са големи, каза българският премиер. По думите му, ако оптимизираме използването на електричество на регионалната пътна карта, то тогава можем да имаме допълнителни капацитети за газ.

„Имаме много възможности и аз съм много щастлив, че на днешната среща можем да започнем да работим, и че тази среща няма да е само една, а ще се създаде една постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката“, заяви Кирил Петков.

Когато сме единни, сме силни

Когато сме единни, ние сме силни“, каза министърът на енергетиката Александър Николов, който е домакин на събитието, в приветствието си към участниците. Според него трудните времена показват „какви приятели имаш и кои приятели са наистина добри”.

Александър Николов добави, че предстоящата зима не е толкова далеч и трябва да се обсъдят възможностите за постигане на енергийна сигурност.

От своя страна финансовият министър Асен Василев заяви, че вярва изначално, че сме подготвени, че има решения, които можем всички да използваме и да почерпим ползи от тях“.

Мисля, че с наши общи усилия, с инфраструктурата и малки модернизации, можем да обединим действията си по линия на електроенергията и договорите, можем да диверсифицираме района и да прекратим един път завинаги зависимостта, каза още Василев.

Чрез газа Русия се опитва да разцепи ЕС

„Енергията се превърна в оръжие и нашето най-добро оръжие е солидарността и конкретните действия, които показват, че сме готови да вървим заедно, каза генералният директор на ГД Енергетика на Европейската комисия(ЕК) Дите Юл Йоргенсен.

Той добави, че Русия наскоро е решила да спре доставките на газ за България и това е опит да се разцепи ЕС и трябва да се отвърне със солидарност и конкретни действия. По думите му само тогава може да се решат последствията от предизвикателствата по отношение на доставките, както и по-дългосрочните предизвикателства на енергийния преход.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама