Имаме ли капацитет да ремонтираме украинска техника?

10:13, 05 май 22 25 1695 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Решението за оказването на военна помощ на Украйна чрез ремонт на техника го квалифицирам като полубременна жена. Това каза директорът на държавното оръжейно предприятие „Кинтекс“ Александър Михайлов.

Депутатите одобриха военнотехническа помощ за Украйна

Това решение е и всичко, и нищо. БСП ще го представи на своя електорат като победа: „Другари, успяхме да удържим - няма да даваме оръжие на Украйна”. Избирателите и пацифистите ще се радват. Паралелно ще продължи старата схема с българско оръжие през посредници - Чехия, Полша и Словакия”, коментира Михайлов в ефира на Нова телевизия.

Останалите останалите три партии от коалицията ще представят решението като успех. „Ето, започнахме да оказваме военна помощ на Украйна. Едно и също твърдение, манипулативно, как ще бъде заблуждаващо представяно пред две противоположно настроени групи хора в нашето общество”, добави шефът на „Кинтекс”.

Той обясни, че българските бази нямат капацитет да ремонтират толкова техника и попита дали премиерът Кирил Петков е запознат с реалното състояние на „Авионамс” и „Терем”.

„Едното от тях работи по руски лиценз за летателната техника. Другото - знае ли какво е реалното му състояние? Заради недофинансиране 1/3 от неговото ремонтно оборудване е дефектирало и бракувано. Друга част е изчезнала, открадната и изнесена. Това предприятие работи с 40% от капацитета си, с който поддържа техниката на Българската армия”, обясни той.

Михайлов уточни още, че в България няма производство на резервни части за ремонт на тази техника. „Такива няма. Преди се взимаха от Русия - тя има ембарго. Преди се взимаха от Украйна - там наличностите свършиха и производствените мощности са унищожени”, категоричен е Михайлов.

Напускам поста и оттеглям жалбите, но ще съдя Нинова

Напускам поста и оттеглям жалбите срещу уволнението си и прекратявам ръководенето на „Кинтекс”, обяви Александър Михайлов. Той обаче посочи, че ще съди министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за „неистини, казани по негов адрес“.

Нинова сменя ръководството на „Кинтекс“

Припомняме, че Михайлов беше уволнен заедно с членовете на съвета на директорите на „Кинтекс“ от Корнелия Нинова, която като министър на икономиката е принципал на дружеството. Причините – нарушения и конфликт на интереси. Софийският градски съд обаче спря смяната на изпълнителния директор на компанията.

„Явно съм много неудобен за г-жа Нинова. Защото тя дори не изчака съдът да се произнесе законно ли е или не първото ми уволнение. Сигурно под нейно давление аз бях уволнен втори път. Тя не пожела да говори с мен, когато беше в „Кинтекс”. Аз не драпам да работя там, не искам да работя с Нинова и с това ръководство на ДКК”, обясни Михайлов, като посочи, че решението му да напусне е семейно. По думите му Нинова „може да върне Народния съд и да го представи като съдебна реформа”.

Михайлов се похвали, че оставя „Кинтекс” в „перфектно състояние”, с погасени кредити, десетки милиони по сметките и договори за над 110 млн., обезпечаващи дейността за следващите две години. „Да видим дали сметките няма да се източат за комисионни и дали няма да се пришият посредници към заварените договори”, посочи той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама