„Възраждане” свали украинското знаме от сградата на Столичната община

13:17, 05 май 22 / Политика 25 2090 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Възраждане - София” свали знамето на Украйна от сградата на Столичната община. Акцията бе наблюдавана от полицията, която охранява сградата на „Московска“ 33. Нито един представител на реда обаче не се намеси и не попречи на действията на хората с вишката. От пресцентъра на МВР отказаха коментар засега, пише Сега

Флагът бе поставен преди дни, след като общинските съветници гласуваха това в знак на солидарност с народа на Украйна. Градският парламент взе решение за преименуване на площи в близост до руското посолство. В чест на Украйна една от алеите в района вече се нарича „Героите на Украйна“, а площад наблизо – „Борис Немцов“.

Решенията предизвикаха редица спорове през последния месец, а областният управител веднъж спря процедурата заради нарушения. Въпреки това общинските съветници отново прегласуваха решението и вчера го изпълниха. Последва коментар от Руското посолство у нас, което нарече Столична община и Столичния общински съвет „последователи на фашистки помагачи“.

„Напомняме, че мястото на всяко едно чуждо знаме е в посолството, консулството или търговското представителство на съответната държава в нашата Република”, подчертаха от „Възраждане”. Те уточняват, че по-късно днес знамето ще бъде върнато на украинския посланик. „Надяваме се с този добър пример да покажем, че чуждите знамена трябва да се уважават, а не да се горят”, обясняват от партията, цитирани от Нова телевизия.

Лидерът на партията Костадин Костадинов показа сваленото знаме във видео във Фейбсук профила си. Той призова столичния кмет Йорданка Фандъкова да не слага чужди знамена на Столичната община, защото ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна.

„Формално България все още е независима държава. Поради тази причина по сградите ни могат да се веят само български знамена“, каза още Костадинов.

По-късно знамето на Украйна отново бе поставено на фасадата на сградата на Столичната община на „Московска“ 33.

Свалянето на украинското знаме е вандалски акт

Свалянето на украинското знаме от сградата на Столична община е вандалски акт, заяви председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев пред БГНЕС.

„За съжаление, този трагикомичен случай привлича медийно внимание. Става въпрос за грубо посегателство над демокрацията. Изражда се политическият популизъм и придобива размери, които са силно притеснителни.  Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно“, каза Георгиев и поиска компетентните органи да разследват, защото става дума за вероятна злоупотреба със служебно положение. 

Полицаите са се опитали да си свършат работата, но народен представител е осуетил техните действия, заяви още Георгиев. Той призова депутатите да влязат в ролята си на законотворци и гласуват закони в парламента, а не да се катерят по фасадите на сградите.

По случая вече има образувана преписка в Пето РПУ, каза още Георгиев след акцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама