Евробарометър: Българите най-слабо съчувстват на украинците

15:40, 05 май 22 25 1700 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Експресно проучване на Евробарометър във всички държави членки на ЕС показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна. 

Мнозинството от европейците смятат, че от началото на войната ЕС е демонстрирал солидарност (79%) и е бил единен (63%) и бърз (58%) в реакцията си.

Анкетираните одобряват в голяма степен непоколебимата подкрепа за Украйна и за нейния народ. По-специално над девет от всеки десет анкетирани (93%) одобряват предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 88% от европейците подкрепят идеята за прием в ЕС на хора, бягащи от войната. 80% одобряват предоставената на Украйна финансова подкрепа. 66% са съгласни, че „Украйна следва да се присъедини към ЕС, когато е готова“, 71% са убедени, че Украйна е част от европейското семейство, а 89% изпитват съчувствие към украинците.

Подкрепата за санкциите, наложени на Русия след нейното военно нападение срещу Украйна, е много висока. По-голямата част от европейците (80%) одобряват икономическите санкции срещу Русия. 79% одобряват прибягването до санкции срещу руските олигарси с цел налагане на ясни икономически и политически последици на политическия елит на Русия, отговорен за нахлуването.

Две трети от европейците (67%) подкрепят това, че ЕС финансира закупуването и доставката на военно оборудване за Украйна. Освен това 75% считат, че войната в Украйна показва, че се „нуждаем от засилено военно сътрудничество в рамките на ЕС“.

Държавата търси къде да настани 59 хил. украински бежанци

Проучването показва също така широка подкрепа за действията на ЕС в областта на енергетиката, чиято цел е премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива. Налице е широк консенсус относно попълването на хранилищата за газ в ЕС, за да се избегнат рисковете от недостиг през следващата зима (86%), вземането на мерки от страна на ЕС за повишаване на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките (85%) и факта, че войната в Украйна прави по-наложително инвестирането в енергия от възобновяеми източници (84%).

90% от европейците са съгласни, че следва да се вземат мерки на европейско равнище за ограничаване на последиците от нарастващите цени на енергията за потребителите и предприятията. 86% от анкетираните европейци заявяват, че нарастващите цени на енергията се отразяват значително на покупателната им способност, съобщиха от Европейската комисия.

Къде сме ние? 

Спрямо останалите граждани на ЕС, българите най-слабо съчувстват на украинците и най-често не виждат Русия като главния виновник за войната в Украйна, сочи още проучването. 

Според данните у нас 39% изпитват пълно съчувствие към украинците, 34 на сто - до известна степен, 15% по-скоро не съчувстват, 10% изобщо не изпитват съчувствие, а три на сто не дават отговор. 

Мнението, че Русия е основен виновник за войната, се споделя убедено от 27 на сто у нас, за 19 на сто това е отчасти вярно, 21% не са съгласни, 25% са изцяло несъгласни, а 8 на сто не дават отговор, съобщи БТА, цитирайки данните. 

По въпроса за присъединяването на Украйна към ЕС 23% от българите са съгласни напълно, 28 на сто - отчасти, 14 на сто не са съгласни, 21 на сто решително възразяват, 14 на сто нямат мнение. 

Едва 49% от българите одобряват действията на ЕС след избухването на войната. 

Експресното проучване на Евробарометър е проведено в 27 държави членки между 13 и 20 април 2022 г. Онлайн са интервюирани 26 066 граждани на ЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама