„Демократична България“ вдигна червен флаг на управляващата коалиция

20:08, 05 май 22 / Политика 25 1178 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Демократична България“ вдига червен флаг на управляващата коалиция, в която участва. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Липсата на функциониране на коалицията не може да продължава по този начин. Не сме си позволявали да извиваме ръце, да тропаме по масата и да правим червени линии, но сега идва време да вдигнем червен флаг. Ще се обърнем към своите органи следващите дни и ще направим много сериозна дискусия за това как бихме могли да бъдем полезни и какви са условията да продължим да бъдем част от тази коалиция, разбирайки напълно, че по никакъв начин не можем да заплашим съществуването на правителството“, каза Иванов в ефира на bTV.

И вчера, и днес коалицията ясно показва, че е достигнала своя концептуален таван да функционира. От друга страна, ясно осъзнаваме, че страната не може да бъде хвърлена в условия на липса на управление, да бъде свален този кабинет или да се отиде към избори“, заяви още Иванов.

Той добави, че нищо не ги задържа в това управление в тези условия, освен разбирането какво ще се случи, ако днес България бъде тласната към избори.

В същото време Иванов бе категоричен, че държавата не може да си позволи да бъде тластната към нови избори, тъй като провеждането им в такава нажежена обстановка може да ги опорочи. Страх ме е, че екстремисти като Възраждане с такова чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората и техният радикализъм се храни от безпътицата. България има нужда от ясно лидерство, посочи съпредседателят на ДБ.

Той е на мнение, че коалицията се сблъсква с кризи, които сама създава, вместо да ги решава. Освен това комуникацията между коалиционните партньори по важни проблеми е блокирана. Коалиционният формат не може да бъде ТКЗС с теми кой в коя комисия колко трябва да получи. Не можем повече да подкрепяме това и да носим отговорност, коментира Иванов.

Той определи решението на парламента българската държава да окаже военна-техническа помощ на Украйна като едно нищо. Искам ясно да кажа, че тази коалиция трябва да повиши коефицента на полезно действие и адекватно да реагира на кризата в Украйна. Нужни са решителни мерки за преустановяване на руското влияние и най-вече с поглед към енергийната независимост, заяви Иванов. Той акцентира още на нуждата от реформа в съдебната система, която е елемент на националната сигурност, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама