Има ли опасност страната да остане без хляб?

13:27, 06 май 22 25 1589 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб. Това заяви край Лясковец министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на предупреждението на хлебопроизводители за фалити и увеличение на цената на хляба с над 25%. С актуализацията на бюджета аграрното министерство ще настоява данъкът върху добавената стойност за хляба и храните да бъде намален от 20% на 9%.

Проблемите на хлебопроизводителите са основно заради увеличаващата се цена на природния газ, а държавата ще намери механизми, за да ги компенсира, заяви аграрният министър Иван Иванов.

Производители предупреждават: някои райони може да останат без хляб

„Правителството в момента работи усилено в тази посока. Аз не смятам, че има реална заплаха ние да останем без хляб, още повече, че България е нетен износител на пшеница. Ние имаме достатъчно количество. Новата реколта се очаква д бъде много добра. Няма обективни предпоставки да се случи подобно нещо“, посочи той, цитиран от БНР.

Земеделският министър подкрепя хлебопроизводителите в исканията им за намаляване на ДДС като мярка срещу галопиращите цени на храните. Според Иван Иванов по темата има разбирателство в управляващата коалиция.

„На актуализация на бюджета ще настояваме изрично нашата парламентарна група и БСП като част от коалицията да бъде намален ДДС на основните хранителни стоки, не само на хляба. Последно разговаряхме за 9%“, обясни той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама