Ракетни удари в Одеса

16:40, 07 май 22 25 2168 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Няколко ракети са ударили днес украинския пристанищен град Одеса, съобщи „Ройтерс”, цитирайки изявление по телевизията на говорителя на областната администрация Сергий Братчук.

По-рано днес бе съобщено, че четири ракети са поразили цели в Одеска област. Братчук каза, че засега няма подробности за новите ракетни удари и фактите тепърва се установяват. „Ройтерс” отбелязва, че не е в състояние веднага да потвърди подробности за изнесената информация, пише БТА.

В Одеса се чуват взривове, виждат се ракети, предаде агенция Укринформ, цитирайки акаунта в Телеграм „Суспилне Одеса”. Според местни медии задействана е противоракетната отбрана на града.

Зеленски: Ако Русия унищожи хората в „Азовстал”, всякакви мирни преговори спират

По-рано днес от пресслужбата на президента Володимир Зеленски обявиха, че евентуалното ликвидиране на украинските военни и цивилни граждани, които остават на територията на завода „Азовстал” в Мариупол, ще сложи край на всякакви дипломатически преговори за мир с Руската федерация

Ако Русия убие хора, които могат да бъдат изведени по хуманитарни коридори, тогава няма какво да говорим с тях на дипломатическо ниво“, каза Зеленски по време на видеосреща на Кралския институт по международни отношения Чатъм Хаус (Великобритания).

По думите му в петък, благодарение на усилията на Украйна, Международния комитет на Червения кръст и ООН най-накрая успяха да намерят форма за евакуация на цивилни от блокирания завод „Азовстал”.

Президентът също така заяви, че Мариупол е разрушен до основи. Той нарече блокадата на града от руски нашественици „умишлена стъпка, проява на омраза и тероризъм”.

„За такава жестокост основна отговорност носи информационно-пропагандистката машина на Руската федерация и този проблем тепърва трябва да бъде решен. Те успяха да втълпят у хората такава омраза още преди началото на пълномащабната война. Те са правили това в продължение на много години“, отбеляза Зеленски.

В петък от „Азовстал” бяха изведени 50 души, в събота операцията по евакуация продължава, пише Нова телевизия.

Зеленски покани Шолц в Киев на 9 май

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускане на нова военна помощ за Украйна, за да се бори тя срещу руската инвазия. Помощта включва по-специално артилерийски снаряди и радари, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ предупреди, че средствата, отпуснати досега за оръжия за Киев, са почти изчерпани и добави, че американският Конгрес трябва бързо да деблокира поисканата от неговата администрация сума за засилване на отбранителния капацитет на Украйна.

Конгресът трябва бързо да деблокира поисканите пари за укрепване на Украйна на бойното поле и на масата на преговорите”, заяви американският президент в комюнике, посветено на поисканото за целта от Конгреса допълнение към бюджета в размер на 33 милиарда долара.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън поясни, че новата помощ възлиза на 150 милиона долара, което е доста под предоставените сега предишни помощи. Новата помощ включва 25 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, апаратура за заглушаване на комуникациите и три радарни станции за противобатарейна война AN/TPQ-36.

От началото на руската инвазия в Украйна правителството на Байдън е отпуснало военна помощ на Киев в размер на 3,8 милиарда долара. Предишният транш помощ беше в размер на 800 милиона долара, съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама