Мика Зайкова: Бензин и дизел под 5-6 лева няма да има

10:14, 07 май 22 25 1706 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Икономически експерти с критика към правителството заради плана за въвеждане на еврото у нас. Мика Зайкова определи действията на кабинета като „пълно безобразие”, а според Стоян Панчев те са „скандални”.

Действията на правителството в момента са пълно безобразие. Ние сме предвидили да влезем в еврозоната и да сме равностойни на другите членове на Европейския съюз. Това обаче не се прави потайно, в ъгълчета, както направиха с Плана за възстановяване”, коментира Зайкова.

Прави се без да сме видели публичен анализ на БНБ. Когато той излезе, трябва да бъде коментиран, да има дебат. Минимум трябва да мине през парламента. Трябва да мине през широко обсъждане с учени и експерти. Това е фундаментална промяна, след която няма връщане назад”, подчерта Панчев.

Енергийните помощи за бизнеса ще продължат и през май

Той посочи, че се е получило добре, че темата не е била разгледана от Министерския съвет. „Изобщо преди да се стигне дори до парламента, камо ли до правителството, трябва да се мине през анализа. Бих казал, че трябва да се направи референдум. Официалната статистика показва, че 60% от българите са против влизането ни в еврозоната”, заяви Панчев.

За да се прави тайно, за да не се пита обществото, за да не се пита парламентът - означава, че има нещо, което е притеснително. Най-притеснителното е курсът лев-евро. Ние и без това имаме една от най-високите инфлации, това ще я напомпа още повече”, предупреди Зайкова пред Нова телевизия.

Тя прогнозира, че сега инфлацията у нас ще достигне 19-20%. „Ние не се отказахме от руския газ. Ние се отказахме от евтиния руски газ. Сегашните цени са нищо, в сравнение с това, което ни очаква от 10 май нататък. Как цената на газа ще стане по-ниска, когато има посредник”, попита Зайкова.

Ембаргото върху руския петрол

„Има едно изследване на голяма инвестиционна американска банка, което излезе преди месец. Там се казва, че ако Европа наложи санкции или ембарго върху руския петрол, ще има 80% скок на цената на барел петрол. Тоест, ще стане около 180 долара”, коментира Панчев.

Няма да има дизел или бензин по-евтин от 5-6 лв. 57% от запасите на газ са в Русия, а 48% от петрола са пак там. Русия и Саудитска Арабия, специално за петрола, са страните с най-висок добив. Да откъснеш това нещо и да го махнеш - няма с какво да го замениш”, каза Зайкова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама