Ще искаме две години отсрочка за ембаргото на руския петрол

12:05, 07 май 22 / Политика 25 1597 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от налагането на санкции върху руския нефт от страна на ЕС. Това каза председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски пред bTV.

„Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно“, каза Рибарски. По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт.

„Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала – да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт)“, каза Рибарски.

ЕС оставя на три държави руския нефт, България не е сред тях

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не коментира възможните негативи на едно такова вето за нашата страна и заяви, че в момента „сме се концентрирали на позитивите“.

До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане. „Две години отсрочка иска България от тези санкции“, каза Рибарски.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама