Работи се по две идеи за бъдещето на Паметника на Съветската армия

15:32, 07 май 22 / София 25 2140 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В момента няма достатъчно желание от страна на Столична община за премахването на Паметника на съветската армия. Това обяви кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков пред bTV.

„Ние се опитахме да катализираме процеса за (премахването на Паметника на съветската армия), но (…)от 2 години не се допуска за разглеждане в общинския съвет доклад по темата. Засега изглежда, че в конфигурацията на управлението и на държавно, и на общинско ниво няма енергия да се придвижи нещо по темата“, каза кметът на столичния район.

Местенето на паметника на Съветската армия отново под въпрос

„Ако е валидно решението от 1993 г., то тогава кметът на столична община може да се идентифицира с визирана това в решение, което казва, възлага на кмета на столична община да премести фигури. Значи вариантите са два - или ако това решение е валидно, тогава кметът трябва директно да се задейства, или ако не е валидно да се допусне за разглеждане доклада на „Демократична България“, който упълномощава и възлага на кмета. Но тъй като нито едно от тези две неща няма да се случи, ние имаме още две идеи, по които работим“, заяви Трайков.

Паметникът на Съветската армия в София ще бъде преместен

Кметът на район „Средец“ обаче отказа да разкрие какво са тези „варианти“.

Припомняме, че преди две години групата на „Демократична България“ внесе доклад в Столичния общински съвет с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на паметника.

През октомври миналата година пък общинските съветници от „Демократична Бългририя“ се обявиха паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, като се използват вече направените заявки за мащабни дарения за процедурата. Тогава кметът на „Средец“ призова столичани да избягват преминаване покрай монумента, защото не е в добро състояние.

По същото време стана ясно, че Посолството на България в Русия е предложило да поеме ремонта и поддръжката на паметника, като в замяна получи безвъзмездно и безсрочно ползване на паметника и терена му.

В края на февруари общинският съветник Методи Лалов обаче алармира, че повече от 10 месеца председателите на две комисии - по култура и устройство на територията не са извършили никакви действия за разглеждане на доклада. Той изпрати и сигнал до районната прокуратура за нарушение и неизпълнение на служебни задължения. Трайчо Трайков пък обяви, че ще започне процедура по преместването на монумента, „след като ненадейно се оказа, че целият Столичен общински съвет минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“. 

Паметникът на Съветската армия е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ от 6 дка в Княжеската градина. След експертен оглед на монумента стана ясно, че за премахването на повредите били необходими 390 319 лева и 17 стотинки

След началото на военните действия станаха интензивни и протестите на привърженици на Украйна за демонтаж на паметника, поддръжници на Русия обаче се обявяват против. Преди дни имаше и сблъсъци край него. Поради тази причина полицейската охрана около монумента е засилена.

„Хора и улици“: Един паметник между „Осанна“ и „Разпни го“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама