Ще има среща на правителството със Световната банка

09:10, 10 май 22 / Политика 25 1773 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Среща на Световната банка с правителството в София договориха министър-председателят Кирил Петков и президентът на международната финансова институция Дейвид Малпас. Детайлите по организацията на срещата предстои да бъдат уточнени, като целта е задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Премиерът Кирил Петков посети централата на Банката във Вашингтон, където разговаря с Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Кун Давидзе. В рамките на разговорите бяха обсъдени възможностите за предоставяне на техническа помощ от Световната банка за България в подкрепа на реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Войната в Украйна и теми от енергийната сфера също бяха във фокуса на срещата на Петков с Малпас и Давидзе. 

Във Вашингтон българският министър-председател се срещна също с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

Силна подкрепа 

Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията получи министър-председателят Кирил Петков по време на срещите в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Премиерът Петков запозна в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа. Акцент в първите разговори на премиера бяха също действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификация. Премиерът изтъкна усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентира върху потенциалните възможности в тази посока и значението на международно сътрудничество, и по-специално със САЩ, по енергийните теми.  

Петков: Енергетиката се използва като оръжие

От американска страна беше приветствана също подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърди категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбеляза още хуманитарната помощ, която страната ни оказва на Киев, както и решението ни да предоставим военно-техническа помощ на Украйна. 

В Държавния департамент на САЩ премиерът Кирил Петков се срещна с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян. След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посети Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговаря  със съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама